Vijf redenen om de pc’s van uw werknemers te back-uppen
12-02-2017 | door: Blog

Vijf redenen om de pc’s van uw werknemers te back-uppen

U herkent het vast: de IT-infrastructuur in uw bedrijf wordt steeds complexer. Voorheen had u alleen te maken met servers en generieke desktops. Maar de wereld is veranderd en dat betekent dat u zich nu ook druk moet maken om zaken als virtualisatie, cloud-VM’s in IaaS-clouds, data in SaaS-clouds en zelfs mobiele devices.

Als het gaat om bescherming van data en om businesscontinuïteit, wordt echter één heel belangrijk onderdeel vaak vergeten: Windows-pc’s en -laptops. Vijf redenen om de computers van uw werknemers wél mee te nemen in uw databeschermingsstrategie.

1. Bescherming van belangrijke data

Bijna alles wat uw werknemers doen, doen ze op hun computer. Sales gebruikt laptops om contracten op te stellen en met klanten te communiceren. Marketing en communicatie gebruikt pc’s voor onder meer de planning, ontwerpen en campagnes. En uw finance-, HR- en juridische medewerkers zouden er niet zijn zonder pc’s. Eigenlijk komt het erop neer dat uw gebruikers en uw bedrijf niet kunnen werken zonder pc’s. Zo’n tachtig procent van de bedrijfskritische data wordt bewaard op pc’s. Denk alleen al aan de laptop van uw CEO of CFO. Het is zaak dat u al deze data back-upt, zodat u die gegevens altijd kunt terughalen in geval van een calamiteit.

2. Bescherming tegen ransomware

In 2016 werd bijna de helft van de organisaties slachtoffer van ransomware, een vorm van malware waarbij de cybercrimineel bestanden versleutelt en alleen tegen betaling de versleuteling opheft. De gemiddelde borgsom is 636 euro. Branche-experts verwachten dat ransomwarebedreigingen alleen maar meer zullen voorkomen. U moet dan ook uw complete organisatie beschermen. En de enige manier waarbij u er zeker van kunt zijn dat uw data te herstellen is na ransomware-infecties, is een goede back-up.

3. Efficiëntie dankzij storagededuplicatie

Veel IT-professionals noemen het gebrek aan storagecapaciteit als reden om geen pc-back-up te hebben. Bij een bedrijf met honderd gebruikers komt dat neer op zo’n 2 tot 20 TB voor een volledige back-up, plus de extra ruimte voor incrementele en differentiële back-ups. En dan hebben we het nog niet eens over bandbreedte.

Dit probleem is eenvoudig op te lossen met storagededuplicatie. Vaak bevatten pc’s veel gemeenschappelijke data, zoals het besturingssysteem, applicaties en soms zelfs kopieën van dezelfde bestanden. Dit maakt deduplicatie zeer effectief, waardoor de storagecapaciteit tien tot vijftig keer kleiner kan. Ondersteunt uw back-upoplossing brondeduplicatie, dan is dat ook gunstig voor de bandbreedte, aangezien alleen unieke data dan via het netwerk wordt verzonden.

4. Mobiliteit dankzij cloudstorage

Nog een veelgehoord argument in discussies over het back-uppen van pc’s: remote users. Het kan inderdaad zijn dat zo’n zeventig procent van uw medewerkers mobiel werkt, bijvoorbeeld op een andere vestiging, thuis of bij de klant. Voor hen zou het de perfecte oplossing zijn om back-ups in de cloud op te slaan in plaats van data te back-uppen naar uw kantoor via een VPN-verbinding. De data is al bij de bron te versleutelen, zodat gegevens ook veilig zijn als ze verzonden worden of gewoon opgeslagen staan. Bovendien hebt u met back-ups in cloudstorage de mogelijkheid uw gebruikers te begeleiden bij het terughalen van hun data en zelfs hun systeem, zonder dat ze per se met hun pc op uw locatie hoeven te zijn.

5. Productiviteit dankzij eenvoudige recovery

Het allergrootste voordeel van het hebben van pc-back-ups is eenvoudige recovery. Als het bestand kwijtraakt (of onverhoopt versleuteld is door ransomware), is het een kwestie van een paar kliks om het terug te halen. Als het systeem crasht, kunt u het compleet terughalen, inclusief het besturingssysteem, de applicaties, de instellingen en zelfs de achtergrond van het bureaublad. Dit kost u maar weinig tijd en uw gebruikers kunnen in no-time weer aan de slag. Zo bent u productiever (er zijn geen ingewikkelde herinstallaties nodig), evenals uw gebruikers (die simpelweg blij zijn).

Neem de pc’s van uw medewerkers op in uw businesscontinuïteitsplan als u dat niet al gedaan had. Uw bedrijf en uw gebruikers zijn sterk afhankelijk van pc’s, en nieuwe bedreigingen zoals ransomware maken het essentieel om belangrijke data te beschermen. Nieuwe technologieën, zoals storagededuplicatie en cloudback-ups, kunnen een eind maken aan capaciteitsproblemen en zoekende gebruikers. Maar misschien nog wel belangrijker: dankzij het gemak en de complete recovery kunnen u en uw gebruikers met een gerust hart werken.

Mathijs Theunissen, Strategic Partner Manager - Cloud Business Benelux bij Acronis

Terug naar nieuws overzicht