Redactie - 10 februari 2017

2017: bijzondere omslagpunten voor storage

2017: bijzondere omslagpunten voor storage image

Dit jaar wordt het jaar dat in Nederland de overstap van disk op flash op grote schaal van de grond komt, het omslagpunt voor storage. Maar ik zie ook een heel andere omslag. Ondanks de enorme groei van de hoeveelheid data zal de storagemarkt krimpen! Wereldwijd naar schatting met ongeveer 2 procent en ik denk dat Nederland op hetzelfde percentage zal uitkomen. Hoe kan dat?

All-flash, datareductie en compressie maken een buitengewoon efficiënte dataopslag mogelijk. Dit zorgt ervoor dat ondanks de enorme datagroei toch minder opslagsystemen nodig zullen zijn. Nu zou het met flash alleen het niet lukken de datastroom in toom te houden. Behalve snelle hardware is er slimme software nodig voor deze datacompressie en -reductie. Bovendien zal capaciteit hand in hand moeten gaan met prestaties. Die zijn van het grootste belang om zeer snelle analyse van de data mogelijk te maken, liefst real-time.

Dit jaar worden disks in hoog tempo vervangen door flash. Het gevolg is dat in betrekkelijk korte tijd - ik verwacht in de loop van 2019/2020 - all flash array’s dé oplossing zullen zijn voor enterprise storage. Disks zullen dan hooguit voor bijzondere toepassingen, zoals opslag van ‘koude data’, nog een rol spelen. 

Nederland kent dankzij de het grote aantal grote datacenters een relatief grote storagemarkt en dat zal de komende jaren zo blijven. Buiten die datacenters zal de ‘hyperconverged’ trend doorzetten: computing, networking en storage geïntegreerd in één box. Dat zorgt voor eenvoud dankzij integratie, wat prima is als er weinig beheerkennis is en er weinig ontwikkeling is de datasets. Het nadeel is dat er binnen die box niet geschaald kan worden. Binnen de datacenters wordt daarom meer gekeken worden naar coverged infrastructuren ofwel stacks. Referentiearchitecturen waar op iedere laag gekozen kan worden voor best-of-breed technologieën. Waarbij all flash dus de storage laag zal gaan bepalen. 

Een andere belangrijke ontwikkeling dit jaar is dat storage steeds minder gezien zal worden als een infrastructuuronderdeel, maar als een echte business enabler. Het gaat om de impact van data op de business en de business toepassingen die dankzij snelle, intelligente opslag – ‘smart storage’ dus - mogelijk zijn. Als die storage dan ook nog veilig en zeer eenvoudig te beheren is zal het voor organisaties aantrekkelijk zijn om over eigen storagesystemen te beschikken. Die storagesystemen kunnen in eigen beheer als een dienst ter beschikking worden gesteld. Met als groot voordeel dat die steeds geoptimaliseerd kan worden om te voorzien in de veranderende behoeften van de organisatie. Hierdoor wordt een beter alternatief geboden voor workloads die anders in de cloud geplaatst worden.

Maar het belangrijkst is dat de perceptie van flash als een (te) dure oplossing zal verdwijnen, ook voor opslag van grote datasets. Het zal duidelijk worden dat disks en de cloud voor steeds meer bepalende toepassingen geen alternatief zijn voor snelle en effectieve, ‘cloud like’ enterprise storage. Daar komt bij dat we voor flash een prijserosie kunnen verwachten volgens de Wet van Moore (flashgeheugen is net als de processor een chip). Eind dit jaar zal voor dezelfde prijs een dubbele capaciteit kunnen worden aangeboden, die past binnen een kleinere datacenter footprint. Bovendien zal de flash-markt zich verbreden doordat flash dan aantrekkelijk wordt voor kleinere partijen. Kortom: smart storage zal over de hele linie als dé storage worden ingezet.

Door: Theo van Teylingen, Regional Director Benelux bij Pure Storage