Visie: Hoe bouw je een smart city?
10-02-2017 | door: Blog

Visie: Hoe bouw je een smart city?

Stel je een stad voor waar sensoren alles in de gaten houden; van de temperatuur tot en met verkeerspatronen. Waar straatverlichting wordt geactiveerd en gedeactiveerd op basis van bewegingssensoren. Waar de riolering plekken waar lekkage optreedt automatisch kan afsluiten en veiligheid wordt gewaarborgd door middel van automatische surveillance. Stel je een stad voor waar je navigatie niet alleen zegt waar je bent, maar je direct naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats leidt.

Deze realiteit wordt mogelijk gemaakt door het steeds verder uitbreidende Internet of Things (IoT), een web van objecten en sensoren die verbonden zijn met het internet en in staat zijn met elkaar te communiceren in real time. De stad van de toekomst zal in staat zijn met zichzelf te communiceren, alle bewegingen van inwoners te tracken en het dagelijks leven in de stad te optimaliseren.

Data is in deze steden van levensbelang. Het veilig, beheersbaar en toegankelijk houden van deze data zal dan ook de sleutel zijn tot het succes van zulke steden. Om dit te kunnen realiseren is aan aantal zaken nodig:

Het bouwen van een infrastructuur op maat

De eerste belangrijke stap richting het bouwen van een smart city is een betrouwbaar shared services-platform waarop de verschillende diensten van de stad worden ondergebracht. Dit verbindt alle slimme technologie die in gebruik is, van elektriciteit-grids tot en met watermeters en andere utiliteiten.

Dit werkt het beste wanneer het wordt beheerd door een enkele partij. Neem bijvoorbeeld de IoT-infrastructuur van Dubai. Het succes hiervan is voornamelijk te danken aan de oprichting van de centrale IT-organisatie ‘Dubai Smart Government (DSG)’ die alle slimme activiteiten verbindt. Het acteert daarbij als een IT Services enablement-divisie voor de rest van de eGovernment in Dubai. Als dit niet het geval is, zal het traject om een smart city te worden een stuk uitdagender zijn.

Verbinden van diensten

Op het moment dat een shared service-platform is gerealiseerd, zijn de mogelijkheden grenzeloos.

Het delen van informatie tussen de diensten kan voor van alles gebruikt worden. Van het regelen van het verkeer tot en met het redden van levens. In geval van een verkeersongeval kunnen CCTV-gegevens direct gedeeld worden met de politie en relevante verzekeraars. Een transportdienst kan het verkeer omleiden en de dichtstbijzijnde ambulance krijgt een seintje en heeft de medische geschiedenis van de betrokken partijen al voorhanden.

Ondanks dat we hier nog niet helemaal zijn vandaag de dag, worden elementen van bovenstaande case nu al wel gebruikt. Zo werkt het VMware AirWatch-team nauw samen  met de gemeente Tel Aviv bij het genereren van verkeer-alerts. Dit gaat via een AirWatch-managed Samsung Note 5 die hen voorziet van een digitale werkomgeving waarmee ze op elke locatie kunnen werken. Ze kunnen de apparaten gebruiken voor het uitschrijven van parkeerbonnen waarbij ze rapporten aanmaken die foto’s, tijdstip en GPS-gegevens kunnen bevatten van de specifieke situatie. Andere steden, waaronder Singapore en Songdo in Zuid-Korea, zijn ook actief bezig met smart city-ontwikkelingen, waarbij de laatste al technologie in gebruik heeft om de duurzaamheid, het welzijn van inwoners en economische ontwikkeling te verbeteren.

Veiligheid

Wanneer steden ‘smart’ worden, betekent dat automatisch dat er meer IoT-apparaten aan de infrastructuur gekoppeld worden. Gartner gaat ervan uit dat er in 2016 wereldwijd 6.4 miljard verbonden ‘dingen’ zijn en voorspelt dat dit aantal zal groeien tot 21 miljard in 2020. Deze golf aan verbonden apparaten en de hoeveelheid data die daarmee draadloos gedeeld moet worden, biedt enorme mogelijkheden. Tegelijkertijd vormt het ook een serieus risico. Het gaat niet alleen om persoonlijke gegevens die gevaar lopen, zoals medische dossiers, maar ook om kritieke diensten zoals transportsystemen en elektriciteit-grids. Daarom is het cruciaal te zorgen dat alle apparaten die toegang hebben tot deze gegevens veilig zijn. Of deze nu eigendom zijn van een bedrijf of van mensen zelf.

Last but not least...

Een essentieel onderdeel van het bouwen van een veilig netwerk met apparaten in een smart city is een robuuste enterprise mobility management-oplossing (EMM) die het end-to-end beheer van alle verbonden apparaten garandeert. Hierdoor is de IT-organisatie in staat te regelen welke smart city-dienst wel of geen, of misschien beperkte, toegang heeft tot corporate gegevens, waaronder e-mail, content en applicaties. Dit kan op basis van de compliance-status van het apparaat dat toegang vraagt. Een EMM-oplossing die volledig compliant opereert, moet ook constant alle endpoints monitoren en voorgeconfigureerde acties uitvoeren om non-compliancy te voorkomen of het apparaat dat daar niet aan voldoet terug compliant te maken.

Denk daarbij aan de enorme hoeveelheid apparaten die bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of de financiële sector worden gebruikt. Deze hebben vaak toegang tot zeer gevoelige informatie. Het is van groot belang dat organisaties in deze industrieën altijd veilig kunnen communiceren met hun netwerken van vertrouwde apparaten. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid gegevens die op luchthavens uitgewisseld wordt om de faciliteiten aldaar effectief en veilig te kunnen laten draaien. De verkeerstoren moet in staat zijn informatie snel en veilig door te geven aan een diversiteit van diensten op de grond die vervolgens moeten communiceren met immigratiediensten, douane en politie.

De mogelijkheid van smart cities voor zowel inwoners als bedrijven zijn zowel enerverend als eindeloos. Met een gedegen implementatie, een goed georganiseerde infrastructuur, een robuuste EMM-oplossing en een hele hoop voorstellingsvermogen, zullen smart cities enorme economische, culturele en sociale voordelen bieden voor alle inwoners. Dit betekent dat er voor ieder van ons een spannende toekomst in het verschiet ligt!

Ton Hermes is Senior Sales Engineer End User Computing, VMware

Terug naar nieuws overzicht