Gartner: ‘Informatieportfolio van bedrijven wordt steeds belangrijker’
08-02-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: ‘Informatieportfolio van bedrijven wordt steeds belangrijker’

Equity analisten gaan in de toekomst in toenemende mate kijken naar de informatieportfolio van een bedrijf bij het inschatten van de totale waarde van een organisatie. In 2021 speelt dit zelfs zo’n belangrijke rol dat allerlei interne beoordelings- en evaluatieprocessen zullen ontstaan voor informatie.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner in een rapport over het toenemende belang van data en analytics. Analisten van Gartner stellen dat informatie inmiddels formeel voldoet aan de criteria voor een business asset, maar vooralsnog nog niet voorkomt op het balansoverzicht van organisaties.

Chief Data Officer
Gartner stelt dat bedrijven zich op verschillende manieren hierop kunnen voorbereiden. Denk hierbij aan het benoemen van een Chief Data Officer (CDO), het vormen van data science teams en inzetten op enterprise information governance. Gartner stelt dan ook dat bedrijven het inhuren of aanstellen van CDO’s dan ook vooral niet zouden moeten uitstellen en zo snel mogelijk moeten beginnen met het verzamelen, genereren, beheren en monetariseren van informationele bezittingen.

Daarnaast voorspelt Gartner dat in 2019 zo’n 250.000 patentaanvragen zullen worden ingediend die betrekking hebben op algoritmes. Ten opzichte van vijf jaar geleden zal dit aantal in 2019 zijn vertienvoudigd. Gartner wijst op cijfers van Aulive, waaruit blijkt dat in 2015 bijna 17.000 patentaanvragen zijn ingediend waarin het woord ‘algoritme’ in de beschrijving of titel voorkomt. In 2000 lag dit aantal nog op 570. Als we kijken naar het aantal patentaanvragen waarin het woord ‘algoritme’ voorkomt komt het totaal uit op 100.000. Dit aantal lag vijf jaar geleden nog op 28.000.

Half miljoen patentaanvragen in 2020
Gartner verwacht dat als deze snelle groei doorzet bedrijven in 2020 bijna een half miljoen patentaanvragen zullen hebben ingediend waarin wordt gesproken over algoritmes. Ruim 25.000 patentaanvragen zullen rechtstreeks betrekking hebben op algoritmes.

Terug naar nieuws overzicht