Redactie - 08 februari 2017

IT-ondernemer en investeerder Joop van Oosterom overleden

IT-ondernemer en investeerder Joop van Oosterom is in oktober 2016 overleden zo is nu pas bekend gemaakt. Oosterom (Hilversum, 12 december 1937 – Monaco, oktober 2016) was een Nederlands ondernemer, schaker en voor sommigen de mecenas van de schaaksport.

Oosterom stond enige tijd op de tiende plaats in de Quote 500, vooral dankzij het geld dat hij verdiende met het IT-bedrijf Volmac waarvan hij in 1966 mede-oprichter was samen met Nico Leerkamp en Jan Mol. Volmac groeit in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw autonoom en nam bedrijven over als Interprogram en Gimbrere & Dohmen.  In 1993 ontstond er een fusie tussen Cap Gemini Pandata en Volmac die resulteerde resulteert in Cap Volmac. Deze fusie door middel van een zogenaamde reverse takeover resulteerde in een notering aan de beurs van Amsterdam. In 2001 deed van Oosterom zijn belang in het bedrijf van de hand en werd een succesvol investeerder.

Van Oosterom was een verwoed schaker en hij stak er ook flink wat geld in. Toen zijn oudste dochter Melody Amber geboren werd, organiseerde hij een schaaktoernooi tussen de twaalf sterkste grootmeesters van de wereld. Het Ambertoernooi werd in 2011 voor de twintigste en laatste keer gehouden, en was een combinatie tussen rapid- en blindschaken. Van Oosterom was in 1955 jeugdkampioen van Nederland en speelde in Antwerpen mee in het WK Jeugd, waar hij zevende werd, achter Boris Spasski en Lajos Portisch.

Bron: wikipedia