Wouter Hoeffnagel - 07 februari 2017

Ruime Kamermeerderheid voor invoering van nieuwe aftapwet

Een ruime meerderheid wil Nederlandse inlichtingendiensten meer bevoegdheden geven om internetverkeer af te tappen. Zowel de VVD, PvdA als CDA steunen het voorstel.

Dit blijkt uit een rondgang van NU.nl. De Kamer debatteert woensdag over de vernieuwing van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). Verschillende oppositiepartijen willen het voorstel wijzigen. Zo willen partijen de hoeveelheid gegevens die diensten mogen verzamelen en gaan er stemmen op een beperking te stellen op het bewaartermijn van verzamelde data. Voor veel van deze voorstellen lijkt echter geen meerderheid te zijn.

Alle soorten communicatie gelijk behandelen
De nieuwe Wiv geeft inlichtingendiensten de mogelijkheid alle soorten communicatie gelijk te behandelen. Op dit moment is dat niet het geval. Zo mag dataverkeer door de lucht momenteel op grote schaal worden afgetapt, terwijl die niet is toegestaan voor kabelverkeer. De nieuwe Wiv trekt de regels gelijk en heft deze beperking op.

Overigens mogen inlichtingendiensten alleen grootschalig aftappen als de minsiter en een speciale toetsingscommissie hier vooraf toestemming voor hebben gegeven. Daarnaast wordt inzet van aftapmiddelen achteraf beoordeeld door de CTIVD, die toezicht houdt op inlichtingendiensten.

Kritiek
De wet kon eerder rekenen op veel kritiek. Zo stelde Stichting DINL dat de wet ingrijpende consequenties heeft voor de Nederlandse economie, de Nederlandse digitale sector, de tienduizenden bedrijven die actief zijn met digitale communicatie en de Nederlandse burger. Ook andere partijen waaronder telecombedrijven en maatschappelijke organisaties hebben zich tegen de wet verzet. In totaal werden ruim 500 openbare reacties op het concept voor het wetsvoorstel gegeven.