Wouter Hoeffnagel - 05 februari 2017

Google moet e-mails op buitenlandse servers overdragen aan FBI

Google moet e-mails die op server buiten de Verenigde Staten (VS) zijn opgeslagen overdragen in de FBI in een binnenlandse fraudezaak, oordeelt een Amerikaanse rechter. De uitspraak staat lijnrecht op een uitspraak in een vergelijkbare rechtszaak tussen Microsoft en de Amerikaanse autoriteiten.

Dit meldt Reuters. Een rechter in Philadelphia stelt dat het opvragen van elektronische gegevens door Google uit zijn datacenters geen inbreuk maakt op privacywetgeving. Deze wetgeving zou pas worden geschonden op het moment dat de overhandigde e-mails in de VS worden geopend.

Waar staat data opgeslagen?
Google stelt e-mails in sommige gevallen opbreekt in meerdere stukjes, wat nodig is om de prestaties van haar netwerken te verbeteren. Door dit proces is volgens het bedrijf niet duidelijk waar bepaalde e-mails staan opgeslagen. Hierdoor zou Google de door de FBI opgevraagde data niet kunnen overhandigen zonder hiermee privacywetgeving te overtreden.

De rechtbank in Philadelphia gaat hier dus niet in mee en oordeelt dat Google de gevraagde data wel degelijk moet overhandigen. De uitspraak is opvallend, aangezien de Amerikaanse Second Circuit Court of Appeals op 24 januari oordeelde dat Microsoft gebruikersdata die in Ierland staat opgeslagen niet hoeft over te dragen aan de autoriteiten. Google heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024