'Helft van de Europese bedrijven profiteert niet van digitale transformatie'
02-02-2017 | door: Redactie
Deel dit artikel:

'Helft van de Europese bedrijven profiteert niet van digitale transformatie'

Verouderende technologieën houden Europese bedrijven tegen te profiteren van de echte voordelen van de digitale transformatie. Dat blijk uit een onderzoek van Pierre Audoin Consultants (PAC) in opdracht van Fujitsu. Van de ruim vijfhonderd ondervraagde grote IT-bedrijven en zakelijke beslissers gaf meer dan de helft (57 procent) aan dat hun digitale-infrastructuur verouderd is, en dat het lastig is om aan de vraag te voldoen die digitalisering met zich meebrengt.

Het onderzoek werd in opdracht van Fujitsu uitgevoerd om trends in de zakelijke applicatiediensten in verschillende Europese landen vast te stellen. De enquête concentreerde zich op de belangrijkste technologische uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij hun digitale transformatie. Iets meer dan tien procent van de ondernemingen ziet zichzelf als leider in de digitale transformatie. Slechts 17 procent vindt dat digitale transformatie van levensbelang is voor het eigen bedrijf. Zo’n 42 procent van de ondervraagden geeft aan dat het onderwerp wel op de agenda staat, maar dat andere uitdagingen, zoals economische veranderingen, voorrang krijgen.

Transformatie van applicaties

Technologie en culturele kwesties zijn de voornaamste factoren die de digitale transformatie tegenhouden. In de eerste plaats de verouderde technologie en infrastructuur van bedrijven, de moeizame integratie van digitalisering in legacy-systemen en de problemen bij het stimuleren van culturele verandering binnen de eigen IT-organisaties. Volgens de respondenten worden met name legacy-applicaties als een last beschouwd, vooral vanwege diens negatieve effect op de flexibiliteit van een bedrijf. Daarbij wordt verondersteld dat het budget beter gebruikt kan worden bij het ondersteunen van innovatie. Nick Mayes, Research Director bij PAC, voegt hieraan toe: "Het probleem voor de meeste grote organisaties is dat ze niet ontworpen zijn voor het digitale tijdperk. Vele hebben grote vooruitgang geboekt, maar ze blijven concurrentie ondervinden van nieuwkomers op de markt die met digitale technologieën zijn opgegroeid.”

Verbetering op komst

Uit het onderzoek blijk ook dat op dit moment slechts twintig procent van de respondenten aangeeft meer dan de helft van zijn applicaties naar de cloud gemigreerd te hebben. Dit aantal zal de komende anderhalf jaar waarschijnlijk verdubbelen. De actieve implementatie van procesautomatisering via robotica zal waarschijnlijk toenemen in 2017 om de betrouwbaarheid, snelheid en de focus van externe en interne processen te verhogen. Ravi Krishnamoorthi, Senior Vice President en Head of Business Consulting, Digital & Application Services bij Fujitsu EMEIA, licht toe: “Het is verrassend te zien hoe weinig bedrijven momenteel profiteren van alle voordelen van de digitale transformatie. Veel organisaties laten kritieke processen nog steeds draaien op verouderde software. Het is bemoedigend om te horen dat we het komende jaar, anderhalf jaar een grote vooruitgang zullen zien. Wij verwachten dat bedrijven steeds meer werk en applicaties naar de cloud verhuizen en belangrijke stappen zullen zetten om niet alleen hun zakelijke flexibiliteit, maar ook de effectiviteit van hun IT-budget te verbeteren.”

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie