De vier belangrijkste vereisten voor een digital business

06-02-2017 | door: Blog
Deel dit artikel:

De vier belangrijkste vereisten voor een digital business

Veel organisaties zoeken momenteel hun weg naar digitale transformatie. Dat doen ze op hun eigen manier, met elk een ander doel voor ogen. Er is echter één constante; we hebben allemaal rekening te houden met de natuurwetten van de digitale economie. Want om de huidige digitale stormkrachten naar onze hand te zetten, kunnen we niet zonder stevige basis. Een core IT-systeem dat duurzaam innoveren mogelijk maakt.

We hebben ons jarenlang in een relatief rustig vaarwater begeven, waarin ons traditionele IT-landschap goed gedijde. Maar momenteel zitten we middenin een digitale wervelwind van technologische ontwikkelingen: machine learning, voice-besturing, predictive analytics, slimme sensoren, mixed reality. Al die grootse ontwikkelingen zorgen ervoor dat organisaties grootser durver denken. Over nieuwe business modellen, het betreden van andere markten, écht transformeren. Met een traditioneel IT-landschap blijft het echter bij fantaseren. Want om te evolueren tot een digitale business moeten core IT-systemen voldoen aan de vereisten die de digitale economie stelt. Dit zijn de belangrijkste vier vereisten: 

  1. IT-systemen moeten de stabiliteit van de traditionele business garanderen, terwijl je de digitale business opschaalt

Organisaties veranderen niet van de ene op de andere dag in een digitale onderneming. Zo’n transformatie heeft tijd nodig. En tijdens die overgangsperiode is het belangrijk dat de traditionele processen binnen de organisatie gewoon door blijven gaan. Alle interfaces en verbindingen met de aanwezige systemen moeten intact blijven. Parallel daaraan zou de digitale track moet lopen; de implementatie van het digitale model dat het mogelijk maakt om mee te gaan met relevante innovaties. Kortom, het core IT-systeem van de digitale economie moet het mogelijk maken om op betrouwbare wijze en in eigen tempo over te gaan naar het digitale model, zonder dat de bestaande business wordt verstoord. 

  1. IT-systemen moeten om kunnen gaan met een ongekende belasting

Connectiviteit van sensoren, big data en gepersonaliseerde producten creëren een enorme hoeveelheid data en een ongekende belasting op IT-systemen. Klassieke relationele databasesystemen kunnen hier niet mee omgaan. We hebben een IT-systeem nodig dat niet terugdeinst voor deze belasting. Een systeem dat al deze gegevens razendsnel verwerkt. Alleen dan kunnen organisaties zich ontwikkelen tot ‘live’ onderneming, waarbij ze altijd de actuele stand weten van hun business. Dat inzicht geeft de handvatten om direct te sturen op het moment dat zich een kans of uitdaging voordoet. 

  1. IT-systemen moeten transacties en processen vergaand automatiseren

Dat klinkt als een inkoppertje, maar niets is minder waar. Traditionele systemen zijn gebouwd op het traditionele idee dat we producten en diensten op de markt brengen voor de massa. We gaan echter steeds meer toe naar mass customization, waarbij we gepersonaliseerde producten vervaardigen met de levertijd van een massaproduct. Waar we voorheen te maken hadden met duizend transacties van dezelfde productieorder, is er nu dus sprake van duizend afzonderlijke processen met ieder een eigen verkooporder, productieorder, inkoopaanvraag en factuur. We kunnen het ons niet meer permitteren om handmatig door al die orders te lopen om foutmeldingen te traceren. We hebben een systeem nodig met een analytische laag dat ons proactief een melding geeft van de issues. Kortom: vergaande automatisering is noodzakelijk, waarbij we kunnen managen by exception.

  1. IT-systemen moeten eenvoudig bedienbaar zijn

Veel bedrijven hebben geen tijd om hun mensen voortdurend te trainen. Het is daarom belangrijk om in een digitale omgeving te werken die voor iedereen intuïtief en consistent is in gebruik. Applicaties moeten een gebruikersinterface hebben die eenvoudig is, taakgericht, persoonlijk, web-based en mooi vormgegeven. En hetzelfde geldt voor apparaten en machines; die moeten eenvoudig bedienbaar zijn en weinig handmatige acties vereisen.

Bouw op de fundamenten van de digitale economie

Traditionele core IT-systemen stammen nog uit de relatief rustige pré-digital era. Ze zijn vervolgens steeds verder uitgebouwd of verplaatst naar de cloud. Maar dat betekent niet dat ze organisaties dan helpen om het maximale uit de digitale transformatie te halen. In tegendeel zelfs: ze remmen innovatie af. We hebben een IT-systeem nodig dat vanaf nul is opgebouwd vanuit de fundamenten en natuurwetten die de digitale economie ons voorschrijven. Alleen dan kunnen we de digitale wervelwinden omzetten tot ongekende natuurkrachten die onze organisatie transformeren tot digitale business.

Daarom heeft SAP een real-time ERP-systeem ontwikkeld dat helemaal is gebouwd volgens de nieuwe realiteit: S/4HANA. Dit systeem zorgt voor een stabiele overgang naar een digital business, het geeft ‘live’ inzicht in jouw onderneming, combineert transactionele processen met analytische inzichten en heeft een intuïtieve gebruikersinterface. Daarnaast gaat het moeiteloos om met innovaties als machine learning, mixed reality en Internet of Things.

Digitale transformatie binnen handbereik

Met een core IT-systeem dat voldoet aan de bovenstaande vier eisen, kun je uitgroeien tot een dynamische en ‘live’ digitale business. Je hoeft dan niet meer te dromen van wat kan zijn, maar je kunt er echt mee aan de slag. Duurzame innovatie in een digitale business ligt binnen handbereik. Wat wil jij bereiken?

Door: Ronald Schippers, Presales Director SAP NL

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie