Redactie - 26 januari 2017

Hoofd onderzoeksafdeling Kaspersky Lab Ruslan Stoyanov opgepakt in Rusland

In Moskou zijn Sergei Mikhailov (cyberexpert van de Russische veiligheidsdienst FSB) en Ruslan Stoyanov (hoofd onderzoeksafdeling Kaspersky Lab) door de Russische autoriteiten opgepakt. Dit meldt de site van Kommersant.

Mikhailov zou volgens de Russische overheid en de inlichtingendienst FSB (opvolger van de KGB en diens voorloper NKVD) geld hebben aangenomen van buitenlandse organisaties en is beschuldigd van verraad. Ook Stoyanov wordt beschuldigd van verraad.

Kaspersky Lab heeft een paar jaar terug de FSB en het ministerie van Binnenlandse Zaken onder andere ondersteund bij het opsporen van cybercriminaliteit. Stoyanov hielp bij opsporing van grote cybercrime zaken.

Kaspersky Lab zou willen benadrukken dat de zaken waarvoor Stoyanov is opgepakt is gebeurd toen hij nog niet voor Kaspersky Lab werkte. Ruslan is verder geen topmanager. Hier nog het officiële statement in het Engels van Kaspersky: “This case is not related to Kaspersky Lab. Ruslan Stoyanov is under investigation for a period predating his employment at Kaspersky Lab. We do not possess details of the investigation. The work of Kaspersky Lab’s Computer Incidents Investigation Team is unaffected by these developments.”

Lees meer over de arresaties van Stoyanov en Mikhailov in Forbes , CNBC of The Guardian.