Nederlandse overheid wil invloed op cryptografieafdeling Fox-IT
26-01-2017 | door: Redactie

Nederlandse overheid wil invloed op cryptografieafdeling Fox-IT

De Nederlandse Staat wil een vinger in de pap houden over de cryptografieafdeling van Fox-IT. Zeker nu het bedrijf uit Delft in Britse handen komt. Dit blijkt uit een artikel in NRC Handelsblad die een brief (pdf) in handen kreeg van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) die is verstuurd aan Fox-IT.

Het komt erop neer dat de Nederlandse overheid en de minister van Defensie zeggenschap willen over besluiten en benoemingen bij Fox Crypto. Fox-IT is vriendelijk verzocht mee te werken aan deze voorwaarden, anders verliest het orders zo valt op te maken uit de brief van MIVD directeur Onno Eichelsheim.

Fox-IT ceo Ronald Prins (foto) zegt in een reactie tegen NRC dat de onderhandelingen over deze voorwaarden nog steeds lopen en hij is bereid om mee te werken.

De Nederlandse beveiliger Fox-IT werd eind 2015 voor 133 miljoen euro overgenomen door Britse NCC Group. Fox-IT bestaat sinds 1999. Met de overname hoopt het Nederlandse management de groei te versnellen. Fox-IT wordt geleid door ceo en medeoprichter Menno van der Marel. Andere eigenaars zijn Ronald Prins en Ad scheepbouwer, ex bestuursvoorzitter van KPN, die zich enkele jaren geleden inkocht.

Lees meer in NRC Handelsblad.

337430946-De-brief-van-de-MIVD.pdf

Terug naar nieuws overzicht
Security