Wouter Hoeffnagel - 25 januari 2017

Digitale werkplek-initiatieven leiden tot hogere gebruikerstevredenheid en betere beveiliging

Meer dan de helft van de EMEA-organisaties (51 procent) die met succes digitale werkplek-initiatieven hebben ingevoerd kunnen hierdoor sneller nieuwe inkomstenstromen introduceren. 57 procent ziet verbeteringen in de effectiviteit van mobiele werknemers, terwijl 54 procent een hogere gebruikerstevredenheid en 47 procent een verhoogde beveiliging van apparaten, desktops en applicaties meldt.

Dit blijkt uit het wereldwijde VMware State of the Digital Workspace Report van VMware, waarin 1.200 zakelijke en IT-beslissers, gebruikers en beïnvloeders zijn ondervraagd. Bijna de helft (49 procent) van de IT- en zakelijke beslissers in EMEA zag, na het succesvol invoeren van de digitale werkplek, verbeteringen in de totale beheerkosten. Daarnaast heeft 52 procent de totale kosten verlaagd. Deze return on investment werd gedreven door een combinatie van factoren, waarvan de meest prominente zijn: snellere uitrol van applicaties (34 procent), verhoogde beveiliging van desktops en mobiele apparaten (29 procent) en een grotere effectiviteit van eindgebruikers (28 procent).

Volgende fase van enterprise mobility
"Nu we in 2017 zijn aanbeland, zien we dat de industrie de volgende fase van enterprise mobility bereikt, waar bedrijven vanaf elk apparaat toegang moeten bieden tot applicaties aan eindgebruikers, klanten en partners", zegt Ian Evans, vice-president End-User Computing EMEA, VMware. "Dit rapport laat zien dat het bedrijfsleven en IT-managers de tastbare voordelen erkennen die digitale werkplekken kunnen bieden aan organisaties. Het principe van consumer-eenvoud en enterprise-veilig dat van toepassing is op de digitale workspace-oplossing van VMware, VMware Workspace ONE, zorgt voor een eenvoudig en veilig platform dat klanten helpt met hun digitale transformatie."

Hoewel bedrijven al veel hebben bereikt op dit vlak, bestaan er volgens de zakelijke beslissers ook nog steeds belemmerende factoren. De top drie veronderstelde barrières voor digitale werkplek-adoptie in EMEA zijn zorgen over de veiligheid (43 procent), gevolgd door budgetrestricties (38 procent) en de vaardigheden die nodig zijn voor de implementatie (25 procent).

Compliancy- en veiligheidsrisico's aanpakken
Het onderzoek toont echter ook aan dat bijna de helft van de ondervraagden in EMEA (46 procent) een digitale werkplek ziet als een manier om compliancy- en veiligheidsrisico's aan te pakken. Naast beveiligings- en compliance-tools, zagen de EMEA-leiders mobile device managementsoftware (38 procent) en workspace managementsoftware (35 procent) als noodzakelijke technologieën voor digitale werkplekken. Ook identity managementsoftware stond hoog op de lijst van leiders in de financiële dienstensector (37 procent zag dit als noodzakelijk).

"Mobiliteit heeft ons in staat gesteld bedrijfsprocessen te transformeren. Ons team besteedt nu minder tijd op kantoor, omdat ze de middelen hebben onderweg te werken. Deze toegang op afstand heeft de productiviteit van medewerkers verhoogd en positioneert ons als innovatieve marktleider richting onze klanten", aldus Julien Zamora, Head of Marketing en Sales bij Essilor Frankrijk. Kai Löebig, Head of Workplace Infrastructure Management Services, Deutsche Bahn AG, zegt: "Door het gebruik van mobiele oplossingen konden we onze operationele kosten per applicatie met 75 procent verlagen. Voor ons en onze klanten levert dit een enorme kostenbesparing op. We hebben ook de gebruikersincidenten sterk verminderd, van 2.100 per maand tot 210 per maand. Hierdoor zijn de IT-teams minder tijd kwijt aan support en kunnen zij zich meer richten op innovatie."