Amerikaanse overheid gaat Privacy Shield verdedigen in Europese rechtbank

23-01-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse overheid gaat Privacy Shield verdedigen in Europese rechtbank

De Amerikaanse overheid steunt de Europese Commissie in een rechtszaak rond het EU-US Privacy Shield, het verdrag dat de in oktober 2015 ongeldig verklaarde Safe Harbour verdrag vervangt. Digital Rights Ireland (DRI) stelt dat de Privacy Shield de privacy van Europese burgers onvoldoende waarborgt en is daarom naar de Europese rechter gestapt.

Dit meldt The Irish Times. Het Privacy Shield raamwerk is in juli na maanden overleg afgerond door de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS). Het raamwerk maakt het eenvoudiger voor Amerikaanse en Europese bedrijven om persoonlijke data over de oceaan te verplaatsen, zonder hiermee privacywetgeving te overtreden. Het Privacy Shield raamwerk moest worden opgesteld nadat het Hof van Justitie van de Europese Unie in oktober 2015 het Safe Harbour verdrag ongeldig verklaarde in een rechtszaak die was aangespannen door de Oostenrijkse activist Max Schrems.

‘Privacy wordt onvoldoende gewaarborgd’
Het nieuwe Privacy Shield is echter niet door iedereen met open armen ontvangen. Zo is de DRI van mening dat het nieuwe raamwerk de privacy van Europese burgers onvoldoende waarborgt. De DRI is daarom naar het Gerecht in Luxemburg. Dit is de één na hoogste rechtbank in de Europese Unie en onderdeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Ook de Franse, Brits en Nederlandse overheid zou zich in de zaak willen mengen, meldt The Irish Times. Uit de private sector hebben Microsoft en de Business Software Alliance aangegeven bijdragen te willen leveren aan de rechtszaak.

De Artikel 29-werkgroep, een collectief van Europese privacytoezichthouders, gaf eerder al aan eveneens van mening te zijn dat concrete waarborgen tegen overheidssurveillance in de Privacy Shield ontbreken. De werkgroep kondigde echter geen concrete maatregelen aan en wil in de jaarlijkse evaluatie van de Privacy Shield de effectiviteit van de regeling beoordelen.

Klacht ongeldig laten verklaren
Het is overigens niet duidelijk of de rechtszaak van DRI inhoudelijk behandeld zal worden. Om dit mogelijk te maken moet het Gerecht eerst oordelen over een los verzoek van de Europese Commissie om de rechtszaak van de DRI ongeldig te verklaren. Alleen personen of organisaties die direct worden getroffen door wetgeving kunnen hierover een klacht indienen. De Europese Commissie stelt dat de DRI niet rechtstreeks door de Privacy Shield wordt getroffen en de klacht dan ook ongeldig is.

Terug naar nieuws overzicht
Security