Stichting DINL, KPN en Deloitte helpen Tweede Kamerverkiezingen te beveiligen
21-01-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Stichting DINL, KPN en Deloitte helpen Tweede Kamerverkiezingen te beveiligen

Een reeks organisaties en bedrijven, waaronder Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), KPN en Deloitte, gaan politieke partijen gratis bijstaan rond de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. De partijen bieden mensen en kennis aan om de verkiezingen te beveiligen.

Dit bevestigt het Nationaal Cyber Security Centrum na berichtgeving in het Financieele Dagblad (FD). Voor de samenwerking is het initiatief ‘Veilige Verkiezingen’ opgezet. Hoe de partijen precies gaan bijdragen aan de beveiliging van de Tweede Kamerverkiezingen wordt nog afgesproken.

'De kans op de storm is groot'
“De risico’s zijn aanzienlijk en er is alle reden om de dijkbewaking te verhogen. De kans op storm is groot”, aldus Michiel Steltman, directeur van DINL in het FD. “We slaan de handen niet ineen, maar steken ze uit de mouwen”, zegt Inge Philips, directeur Cybersecurity bij Deloitte. “We willen onze maatschappelijk verantwoordelijkheid nemen door een groepje experts en onze kennis in dienst te stellen van zoiets wezenlijks als verkiezingen.”

Het initiatief sluit aan bij het debat in de Verenigde Staten over de vraag of de democratie niet gezien moet worden als een onderdeel van de vitale infrastructuur. Uitval van deze vitale infrastructuur kan leiden tot maatschappelijk ontwrichting. De aanleiding voor dit debat zijn de cyberaanvallen op de Democratische Partij, waarvan wordt vermoed dat deze het werk zijn van Rusland. Steltman: “De manier waarop verkiezingen verlopen, is in elk geval een vitaal proces voor de democratie. De bescherming ervan verdient ieders aandacht en inspanning.”

Positief
Het NSCS is positief over het aanbod: “We zijn blij met de betrokkenheid van deze bedrijven. Het NCSC adviseert politieke partijen over hun digitale veiligheid tijdens de verkiezingen. We zijn met hen in gesprek om te zien wat hun behoefte is. Als deze bedrijven daarbij hulp kunnen bieden, is die vast welkom bij de partijen. Zij beslissen daar uiteraard zelf over.”

Terug naar nieuws overzicht
Security