Witold Kepinski - 19 januari 2017

Digitale Versnelling Nederland (DVN) investeringsprogramma van start

De Amerikaanse netwerkgigant Cisco lanceert een investeringsprogramma, genaamd Digitale Versnelling Nederland (DVN), dat tot doel heeft de digitalisering van de Nederlandse economie en maatschappij te stimuleren. Cisco gaat via het DVN-programma nauw samenwerken met de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs. Door het versnellen van de nationale digitale agenda kan het bruto binnenlands product groeien, kunnen er nieuwe banen worden gecreëerd. Ook kunnen innovatiemogelijkheden en opleidingen aan zowel publieke als private sectoren worden geboden. De looptijd van het programma is drie jaar.

Het DVN-programma maakt deel uit van Cisco’s wereldwijde ‘Country Digitization Acceleration’-initiatief dat is opgezet om specifieke landen te helpen bij het digitaliseren van hun economie. In Nederland kent het programma een aantal speerpunten die ook onderdeel zijn van de Digitale Agenda. Hiertoe behoren investeringen in digitale vaardigheden en onderwijs, digitalisering van de transport- en nutsinfrastructuren, gezondheidszorg, educatie, cybersecurity en ondersteuning van ondernemerschap en businessinnovatie in Nederland, met een specifieke focus op startups.

Minister-president Mark Rutte: “Tijdens het World Economic Forum sprak ik met John Chambers over de digitalisering van de economie en de vele uitdagingen en kansen die dat met zich meebrengt. Nederland scoort hoog in internationale vergelijkingen van gedigitaliseerde economieën, maar dat is geen reden om achterover te leunen. Versnelling van digitalisering is nodig, zodat ondernemers, burgers, kennisinstellingen en overheden kunnen profiteren van nieuwe applicaties, verdienmodellen en banen.”

John Chambers, Executive Chairman van Cisco: “Nederland, historisch gezien een leider in innovatie, zet nu de nodige stappen om een duurzaam innovatie-ecosysteem op te zetten. Hiermee kan het land een leidende rol blijven spelen in de mondiale digitale economie. Cisco is er trots op de Nederlanders en de Nederlandse overheid te kunnen ondersteunen bij het versnellen van hun Digitale Agenda, door het creëren van de volgende generatie banen en opleidingen, en door het sneller en effectiever verbeteren van het onderwijs. We denken dat met een effectieve inzet van het DVN-programma, Nederland zal zien dat zijn bruto binnenlands product sneller toeneemt dan anders mogelijk zou zijn.”

Edwin Prinsen, Managing Director Cisco Nederland: “We zijn erg trots dat we het DVN-programma kunnen uitvoeren in Nederland, samen met de overheid. Er zijn drie belangrijke voordelen die het DVN-programma maken tot een belangrijk aandachtsgebied voor onze maatschappij, onze klanten en onze partners: het zorgt voor nieuwe gebruikerservaringen, het maakt innovatieve bedrijfsmodellen mogelijk en het simuleert innovatie van de beroepsbevolking. Hendrik Blokhuis zal het programma leiden, samen met een speciaal voor DVN samengesteld Cisco-team, zodat we er zeker van zijn dat onze bijdrage maximaal is.”

Achtergrondinformatie

De belangrijke focusgebieden van het DVN-programma zijn:

Connected transportation

Als toonaangevende handelsnatie en als toegangspoort tot Europa, is voor Nederland het optimaliseren van de capaciteit en mogelijkheden van de fysieke infrastructuur door digitale innovatie bijzonder belangrijk. Daarom is Data Driven Infrastructure een belangrijke pijler van het DVN-programma. Cisco wil zijn kennis en ervaring op het gebied van het Internet of Things (IoT), slimme steden en slim transport inzetten om de digitalisering van Nederlandse transportnetwerken en -hubs te versnellen met datagedreven applicaties. Digitale oplossingen zullen het vervoer van mensen en goederen efficiënter en milieuvriendelijker maken, door beter gebruik te maken van beschikbare transportinfrastructuur en -middelen. Cisco wil Nederland helpen een ambitieuze doelstelling te halen: het met 10 procent verminderen van de gemiddelde reistijd in de drukste gebieden van het land.

Digitale vaardigheden

Net als andere landen heeft Nederland te kampen met een gigantisch tekort aan mensen met de juiste IT-vaardigheden. Naar verwachting zal dit tekort nog verder toenemen nu Nederlandse organisaties beginnen met hun digitale transformatie, of het versnellen hiervan. Om in de groeiende vraag te voorzien en de digitale kloof te overbruggen, zal het onderwijs in Nederland moeten evolueren. Cisco zet zijn in de praktijk bewezen Networking Academy (NetAcad) programma in voor trainingen en om het onderwijs van belangrijke digitale vaardigheden op een hoger plan te brengen. Door investeringen in het DVN-programma zal het aantal Networking Academies verdubbelen tot 170. Hier worden de komende drie jaar 46.000 IT-studenten en 30.000 niet-IT-studenten opgeleid.

Ondernemerschap en digitale innovatie

Startups zijn belangrijk voor de digitale economische groei van Nederland. Het ondersteunen van startups stimuleert het innovatie-ecosysteem. Cisco ondersteunt al geruime tijd digitaal ondernemerschap in Europa door het verschaffen van beginkapitaal, het stimuleren van groei en het faciliteren van startups via financieringsinitiatieven en versnellingsprogramma’s voor startups. Binnen het DVN-programma zal Cisco Nederlandse startups toegang geven tot Cisco’s Europese Venture Capital Initiative. Het DVN-programma zal ook het huidige partnerschap met het NederlandseStartUpDelta verder uitbouwen. Dit platform helpt startups met het versnellen van hun business en met internationale expansie.

Slimme nutsvoorzieningen

Net als in de meeste landen is in Nederland de infrastructuur voor nutvoorzieningen essentieel voor de verdere ontwikkeling en economische voorspoed. Als onderdeel van het DVN-programma is Cisco voornemens om de operationele uitdagingen van Nederlandse nutsbedrijven rond de modernisering van het energienet te adresseren. Hiertoe behoren ook de fysieke en online security. Cisco’s focus in Nederland is het digitaliseren en beveiligen van de belangrijkste nationale infrastructuuronderdelen, door gebruik te maken van de meest recente IoT-oplossingen.

Connected healthcare

De Digitale Agenda geeft specifiek aan dat er behoefte is aan slimme en ‘connected’ gezondheidszorg. Het DVN-programma zal met een aantal zorginstellingen werken aan projecten die zich richten op ‘connected healthcare’. De visie is om te demonstreren hoe doelgerichte digitale oplossingen de productiviteit van zorgmedewerkers kunnen vergroten, en de patiëntervaring en de algehele kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren. Op deze manier zal Cisco bijdragen aan het realiseren van de belangrijkste doelstellingen voor connected healthcare, zoals aangegeven in het Digitale Delta-plan – een gezamenlijke inspanning van de Nederlandse overheid en bedrijfsleven gericht op het stimuleren van innovatie. Deze doelstellingen omvatten het geven van toegang tot hun medische gegevens aan 80 procent van de chronisch zieken en 40 procent van de overige bevolking. Daarnaast moet 75 procent van chronisch zieken in staat worden gesteld om hun gezondheid onafhankelijk te monitoren en om via video 24/7 in contact te staan met een zorgverlener.

Security

Cybersecurity is cruciaal geworden voor het garanderen van voorspoed, privacy en welbevinden van bedrijven, burgers en het land als geheel. De Nederlandse overheid erkent de noodzaak om kritieke infrastructuren, informatiesystemen en belangrijke online diensten te beveiligen tegen cyberdreigingen. Als mondiaal marktleider op het gebied van netwerkverbindingen, biedt Cisco belangrijke voorzieningen die helpen deze uitdaging aan te pakken, met de vereiste visie, oplossingen en expertise. Het DVN-programma stelt Cisco on staat om deze voorzieningen in te zetten ter ondersteuning van de initiatieven van de Nederlandse overheid op dit gebied. Cisco werkt al nauw samen met The Hague Security Delta (HSD) om ervoor te zorgen dat het vertrouwen in veiligheid en privacy hoog blijft in Nederland.

Slimme campus

Cisco is er van overtuigd dat het belangrijk is om het huidige onderwijs verder te brengen met behulp van digitalisering, zodat de bevolking in elke fase beter kan worden opgeleid. Binnen het DVN-programma zal Cisco Nederlandse een aantal onderwijsinstellingen identificeren waar een ‘smart campus’ kan worden gerealiseerd. Deze slimme campus zal het mogelijk maken om data te verzamelen voor analyse en een multidisciplinair platform bieden dat werkelijke samenwerking mogelijk maakt tussen onderwijsinstellingen. Het initiatief versterkt ook de ontwikkeling van technische en ondernemersvaardigheden van studenten en creëert een studie-omgeving die aantrekkelijk is voor zowel studenten als docenten. Naast academische voordelen kan de smart campus ook belangrijke andere voordelen bieden, zoals efficiënter omgaan met studie- en leslokalen, met afval en duurzaamheid van de campus en met de security van studenten.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024