Witold Kepinski - 19 januari 2017

NL-ix neemt Rotterdam – The Hague Internet Exchange over

NL-ix maakt de heropening van de R_iX (Rotterdam – The Hague Internet Exchange) bekend. Gedragen door het netwerk van NL-ix, met al 16 members en naar verwachting nog deze maand 200 Gbit/s aan verkeer kunnen we spreken van een vliegende start van de R-iX, die nu al een bereik heeft van de helft van alle Nederlandse huishoudens. 

De overname en versteviging van de R_iX past in het streven van NL-ix om waarde te bieden door van Stockholm tot Marseille pan-Europese Internet Peering en andere Interconnectie diensten te bieden, maar die tegelijkertijd ook door middel van lokale Internet Exchanges de kosten van lokaal en nationaal Interconnectie verkeer wil verlagen.

In de nieuwe rol beweert R_iX  de geografische redundancy en robuustheid te versterken van de snelgroeiende Internetsector die in Nederland nu al goed is voor 7,6% (110 miljard euro) van het Bruto Nationaal Product en inmiddels 330.000 banen oplevert. Deze industrie, die hiermee de Rotterdamse Haven en Schiphol inmiddels voorbij is gestreefd en naar verwachting met 6% per jaar groeit, is van groot belang voor de Nederlandse Economie.

De goede positie van Nederland is voor een groot gedeelte te danken aan een goede digitale infrastructuur. Een onderdeel van deze infrastructuur zijn de Internet Exchanges, de plek waar (content- en eindgebruiker-) netwerken met elkaar verkeer kunnen uitwisselen. Nederland is gezegend met 2 van die hele grote Internet Exchanges (AMS-IX en NL-ix) en heeft zich mede daardoor ontwikkelt tot de belangrijkste Peering en Interconnectie hub van de wereld en tot de Digitale Gateway naar Europa.

Herlancering

“Dat uitwisselen van verkeer gebeurt momenteel voor het grootste deel in en rondom Amsterdam”, zegt Jan Hoogenboom, oprichter van NL-ix. “En gezien het enorme en groeiende economisch belang van deze sector voor de Nederlandse economie moeten we ons daar zeer zeker zorgen om maken. Aansluitend op de resilience en redundancy uitgangspunten waar het Internet op gebaseerd is, moeten we Peering en Interconnectie geografisch beter spreiden en zeer zeker dubbel uitvoeren. Wij geloven hierbij sterk in de potentie van de regio Rotterdam en Den Haag, het is dan ook logisch dat we met een overname en een verstevigde herlancering van de R_iX daaraan willen bijdragen.”

Tot 1 januari was R_iX in handen van de Stichting Rotterdam Internet Exchange die haar naam inmiddels gewijzigd heeft in Stichting CoDE Rotterdam. CoDE Rotterdam werkt als onafhankelijke stichting aan het verder versterken van ondernemend en innovatief Rotterdam en focust daarbij op benutting van de digitale infrastructuur, stimulering van talentontwikkeling en het aanjagen van innovatie op het gebied van data, smart city en Internet of things.