Wouter Hoeffnagel - 18 januari 2017

Nederlandse bedrijven tonen sterke voorkeur voor netwerkapparatuur van Cisco

Nederlandse bedrijven tonen sterke voorkeur voor netwerkapparatuur van Cisco image

Ruim 80 procent van alle switches, routers, hardwarematige firewalls en WiFi-netwerkapparatuur bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, is van Cisco. Daarmee is het met voorsprong de fabrikant met de grootse aanwezigheid in zakelijk Nederland. Op ruime afstand is HPE de nummer twee met ongeveer 40 procent. De nummers drie tot en met vijf worden gevormd door Juniper, Dell en Aerohive. Apparatuur van deze leveranciers wordt gebruikt bij respectievelijk 9, 5 en 4 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen.

Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van 3.000 interviews die zijn gevoerd met IT-verantwoordelijke functionarissen van commerciële en publieke bedrijfsvestigingen. Omdat één locatie apparatuur van meerdere fabrikanten in gebruik kan hebben, tellen de penetratiecijfers zoals hier weergegeven niet op tot 100 procent.

Computer-Profile-Fig.1_Top_5 leveranciers netwerkapparatuur.jpeg

Verschillen tussen marktsegmenten
Hoewel Cisco binnen alle onderscheiden marktsegmenten de meest voorkomende fabrikant is van netwerkcomponenten, zijn er toch ook duidelijk verschillen. Bij locaties van multinationals ligt de penetratie netwerkapparatuur van Cisco ruim boven de 90 procent. In dit segment vallen locaties van bedrijven met een Global Fortune 500 ranking, een Forbes 2000 ranking of bedrijven waarbij meer dan 2500 werknemers in Nederland actief zijn.

In het publieke segment ligt het percentage locaties met Cisco op 74 procent. Bij medium sized businesses (locaties van bedrijven met 50 tot 250 medewerkers in Nederland) is de meeste ruimte voor partijen naast Cisco. In dit segment gebruikt ruim 50 procent van de locaties apparatuur van HPE. Juniper en Dell zijn in gebruik bij ruim 11 procent van de locaties. Aerohive komt met 8 procent het meeste terug binnen de publieke sector.

Switches
Naast het bovengeschetste totaalplaatje, waarin een viertal netwerkcomponenten bij elkaar wordt genomen, kan ook naar de afzonderlijke onderdelen worden gekeken. Kijkend naar de installed base (het totaal aantal in gebruik zijnde apparaten) voor switches, blijkt ruim de helft een Cisco-label te dragen. Van alle switches wordt bijna 35 procent gevormd door de switches van HPE. De branches waar Cisco in 2016 het grootste aandeel in de kent zijn de overheid en de transportsector.

De onderstaande percentages zijn gebaseerd locaties waar switches voorkomen. Hierbij is er gekeken welk switch-merk minstens één keer voorkomt op een locatie en is er niet gekeken naar het aantal switches.

Computer-Profile-Fig.2_Installed_base switches.jpg

Routers
Circa 81 procent van de geïnventariseerde routers is afkomstig van Cisco. Ruim 11 procent is van HPE. Het aandeel van Cisco op het gebeid van routers is het hoogst bij locaties in de transportsector met ruim 91 procent van het totaal. HPE scoort bovengemiddeld bij de overheid en binnen het onderwijs. Binnen deze sectoren heeft respectievelijk ruim 17 en 21 procent van het aantal routers een HPE-label. De afgelopen jaren lijkt HPE haar aandeel iets te vergroten. Het aandeel Cisco in de router installed base is over de laatste jaren relatief stabiel.

Computer-Profile-Fig.3_Installed_base routers.jpg

Hardware-firewalls
Ruim een derde deel van de aangetroffen hardware-firewalls is afkomstig van Cisco. Hier wordt de nummer twee positie met een aandeel van 14 procent ingenomen door Juniper. Fortinet sluit de top drie met een aandeel van 10 procent. Cisco kent haar hoogste aandelen in de installed base in de maakindustrie (44%) en zowel de groothandel als retail (samen 43%). Juniper scoort bovengemiddeld goed bij de overheid met 32 procent.

Computer-Profile-Fig.4_Installed_base hardwarematige firewalls kopie.jpeg

WiFi
Eveneens is Cisco grootaandeelhouder in de markt voor wireless netwerkapparatuur. Circa 58 procent van de geïnventariseerde WiFi-toepassingen is van Cisco. In de publieke sector scoort Cisco op dit gebied het minst, met een aandeel van circa 48 procent van het totaal. HPE is overall de nummer twee met bijna 8 procent van de oplossingen. Zij kent haar sterkste segment in de publieke sector. Bij de overheid betreft ruim 11 procent van de WiFi-apparatuur een HPE-oplossing en in de zorgsector is dat 13 procent. Aerohive lijkt de laatste jaren aandeel te winnen. Ongeveer 6 procent van de geïnventariseerde WiFi-toepassingen is van Juniper.

Computer-Profile-Fig.5_Installed_base WiFi.jpeg

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024