Redactie - 16 januari 2017

5 plus 1 datacenter trends voor 2017

5 plus 1 datacenter trends voor 2017 image

Het nieuwe jaar is net begonnen! Hoe gaat u er in 2017 voor zorgen dat de IT-infrastructuur aansluit bij de eisen en wensen van uw organisatie? Met een continu veranderende realiteit als mindset zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen belangrijke thema’s. Tegelijkertijd mag niet ingeboet worden op kwaliteit en veiligheid van IT-services, terwijl juist deze aspecten als nooit tevoren onder druk staan. In deze blog vindt u vijf datacenter trends voor 2017 die u niet mag missen en u gaan helpen bij het bereiken van uw doelen! Leest u mee?

1. Software Defined Everything
Er is al enkele jaren een trend merkbaar waarbij intelligentie binnen de IT- infrastructuur van hardware naar software verschuift. De overstap van een klassieke hardware-gedreven infrastructuur naar een software-gedreven infrastructuur brengt de traditionele infrastructuur silo’s (compute, storage, netwerk) dichter bij elkaar. Door deze integratie kunnen infrastructuur resources sneller geleverd en beter beheerd worden waarbij de veiligheid geborgd is en blijft.

Zo biedt Software Defined Networking (SDN) de mogelijkheid van micro segmentatie. Hierbij krijgt iedere virtuele machine een eigen firewall die als schil om de VM wordt geplaatst. Bovendien kunnen SDN-netwerken geautomatiseerd uitgerold worden. In het SDN speelveld zijn VMware NSX en Cisco ACI bekende oplossingen.

plaatje_blog_vbe_trends_2017_0.png

Als we kijken naar het storage landschap, dan lijkt de opkomst van Software Defined Storage (SDS) niet meer te stoppen. Door gebruik te maken van slimme software op industriestandaard server hardware, kunnen lokale disken worden samengebracht in een grote virtuele storage pool. Met behulp van policy-based management kan vervolgens per applicatie/VM bepaald worden aan welke performance- en beschikbaarheidseisen moet worden voldaan. Inmiddels volwassen oplossingen zoals Nutanix Acropolis en VMware vSAN bieden hier performance én eenvoud van beheer.

De verwachting is dat meer en meer organisaties in 2017 met zowel SDN als SDS aan de slag zullen gaan!

2. Containerisatie
Containerisatie is de volgende stap in de evolutie van server virtualisatie. Vandaag de dag plaatsen we nog vaak één specifieke applicatie op een individuele VM. Met container technologie wordt het mogelijk om zonder problemen meerdere applicaties naast elkaar op hetzelfde OS te draaien. De opkomst van containers is met name te danken aan de grote interesse die er vanuit de ontwikkelhoek is voor deze techniek. Daarnaast worden containers toegepast in scenario’s waarin voor korte tijd snel en veel rekenkracht benodigd is, bijvoorbeeld voor het analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Door de flexibiliteit van containers kunnen applicaties eenvoudig opgeschaald worden, waarbij het niet meer uit maakt of de containers on-premises of vanuit de public cloud beschikbaar worden gesteld. Ook het realiseren van een micro-services architectuur wordt vereenvoudigd door de komst van containers.

Container technologie is feitelijk al beschikbaar sinds 2013, waarbij de container engine van Docker de meest bekende is. Steeds belangrijker worden container orchestration engines zoals Kubernetes, Apache Mesos en Docker Swarm. Met behulp van container orchestration vereenvoudigt u de uitrol, regelt u de plaatsing van containers binnen het datacenter/de cloud en houdt u de gezondheid van uw applicatie in de gaten, waarbij er automatisch maatregelen worden genomen op het moment dat er iets mis gaat.

De adoptie van container technologie zal in 2017 verder toenemen. De komst van Windows Server 2016 zal hier ook een steentje in bijdragen, aangezien containers onderdeel uitmaken van dit platform.

3. Hyper-Convergence
De vraag build or buy is relevant voor iedere organisatie. Bouwt u uw eigen datacenter dan wel private cloud op basis van een combinatie van door u geselecteerde componenten? Of kiest u voor een turn-key hyper-converged oplossing? Deze laatste optie biedt u een geïntegreerde stack waarbinnen compute, storage en soms ook networking worden samengebracht en vanuit één interface worden beheerd. Diepgaande kennis van de afzonderlijke silo’s is in deze situatie niet langer noodzakelijk. Het beheer van de totale oplossing wordt eenvoudiger wat uw OpEx zal reduceren. Onderzoek daarom, in het kader van bijvoorbeeld een hardware vervanging, of hyper-converged geschikt is voor uw workloads en vergelijk de verschillende oplossingen die beschikbaar zijn.

Een bekende speler op het gebied van hyper-convergence is Nutanix, ook VMware biedt met Cloud Foundation een interessante oplossing. Bij Cloud Foundation bestaat de hyper-converged oplossing uit SDDC Manager, vSphere, vSAN en NSX. Vanuit HPE zijn de Hyper Converged Systems beschikbaar, waarbij de hyper-converged stack uit een slimme combinatie van HPE hardware- en software componenten bestaat.

4. Build, Connect, Extend: realiseer een Hybrid Cloud
Het moderne datacenter is software-defined, waarbij gebruik wordt gemaakt van een (hyper-) converged hardware stack. Natuurlijk draait het niet alleen maar om wat een organisatie on-premises beschikbaar heeft, public cloud is immers standaard onderdeel aan het worden van iedere datacenter architectuur. Bij PQR spreken we hier over build, connect, extend:

  • Build the private cloud;
  • Connect to the public cloud;
  • Extend your infratructure!

Door slim gebruik te maken van public cloud diensten waar het kan, wordt een hybride cloud architectuur gerealiseerd. Iedereen kent inmiddels wel de mega public clouds van Amazon en Microsoft met een zeer breed palet aan IT-diensten. Of het nu gaat om het draaien van virtuele machines, het hosten van (schaalbare) websites of het draaien van databases – beide clouds voorzien in een uitgebreid portfolio met IaaS- en PaaS-diensten.

Met name Microsoft Azure biedt daarnaast kant-en-klare IT-as-a-service oplossingen op infravlak. Denk hierbij aan Disaster Recovery op basis van Azure Site Recovery of aan een oplossing als de Operations Management Suite (OMS) die gebruikt kan worden voor log analytics, security & compliance en automation vanuit de cloud.

Met de komst van VMware vSphere op AWS in de loop van 2017, ontstaat een interessante oplossing voor organisaties om hun on-premises infrastructuur naadloos uit te breiden naar de public cloud op basis van bekende technologie.

Zet public cloud dus op uw agenda voor 2017 en onderzoek hoe u op een slimme manier van de daar beschikbare diensten gebruik kunt maken.

5. Cloud Management
Met een multi-cloud architectuur in het vooruitzicht, vraagt u zich nu wellicht af: Hoe breng ik alle datacenter- en cloud componenten samen en realiseer ik een uniforme beheerlaag? Een Cloud Management Platform (CMP) biedt hier uitkomst.

Een CMP biedt self-service, orchestration, capaciteitsbeheer, charge/showback en operations management. Een volwassen CMP biedt ondersteuning voor meerdere private cloud en public cloud omgevingen, zodat u in staat wordt gesteld om op effectieve wijze een multi-cloud omgeving te beheren. Door slim gebruik te maken van self-service en orkestratie functionaliteit, verschuift de focus van uw IT organisatie van technisch beheer naar service gerichte dienstverlening. U realiseert nieuwe kansen voor uw organisatie zonder dat u de regie op de infrastructuur uit handen hoeft te geven.

Bekende software fabrikanten zoals RedHat (CloudForms) en VMware (vRealize Suite) bieden een volwaardig cloud management platform. Daarnaast zijn er aantal niche spelers zoals bijvoorbeeld CloudBolt en Morpheus die zich gespecialiseerd hebben in dergelijke oplossingen.

+1 en hoe zit het dan met security?
Binnen al deze trends is er één aandachtsgebied wat altijd mee speelt: hoe zorg ik dat ik veilig en beveiligd mijn IT-diensten kan leveren. Het thema “security” is top-of-mind; mede door de steeds strengere regelgeving maar ook omdat de beveiliging gewoon goed geregeld moet zijn. Nieuwe security technieken, zoals bijvoorbeeld het eerdere genoemde micro segmentatie, gaan een grotere rol spelen. Nieuwe uitdagingen steken de kop op: hoe gaat u uw security beleid uniform houden als u een multi-cloud strategie navolgt?

Houd ook de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving in de gaten, zo zal in mei 2018 de EU General Data Protection Regulation (GDPR) actief worden. De GDPR beschermt de privacy van elke Europese burger en gaat over het beheer en beveiligen van persoonlijke gegevens. U moet aan kunnen tonen hoe u persoonsgegevens verzamelt, gebruikt en beveiligt. Deze regelgeving zal voor elke organisatie de nodige gevolgen hebben!

Ten slotte
Met al deze ontwikkelingen belooft 2017 een mooi jaar te worden met voldoende kansen! De vraag is wel, waar begint u? Bepaal eerst waar de grootste uitdagingen zitten en welke behapbaar zijn, denk vooruit en voer veranderingen stapsgewijs door. Zo kunt u al relatief snel de eerste resultaten boeken. Indien u meer wilt weten over de benoemde trends, komen mijn collega’s en ikzelf graag met u in contact om van gedachten te wisselen. Welke ontwikkelingen zijn voor u belangrijk en wat heeft voor u topprioriteit? We horen het graag!

Ik hoop dat deze blog u de nodige inspiratie geeft! Het beste voor 2017, laten we er een mooi jaar van maken!

Door: Viktor van den Berg, Solution Architect bij PQR