Redactie - 16 januari 2017

Goede data voornemens

Het nieuwe jaar is begonnen en dus wordt u weer veelvuldig bestookt met de reclames van sportscholen en bedrijven die ons gaan helpen om dat goede voornemen in te lossen: afvallen. En we moeten natuurlijk ook eerlijk zijn naar ons zelf…… Overal waar we komen is er een enorme verleiding en is het lastig om de baas te blijven over jezelf. Er is toch genoeg en waarom zou je het niet doen? In IT is het eigenlijk niet anders, de disks worden alleen maar groter. Met all flash systemen is er genoeg performance beschikbaar, dus waarom zouden ons druk maken? Elke jaar weer zijn er goede initiatieven om het nu anders te doen, eens goed op te ruimen en de file servers eens op te schonen. En de retentie van de back-up, dat kan toch ook anders? Waarom moeten we al die data nog zo lang bewaren? Welke data bewaren we eigenlijk en slaan we überhaupt op? Goede voornemens genoeg, maar waarom lijkt het erop dat we niet verder komen? Is het dan net zoals met afvallen? Het helpt heel even, maar uiteindelijk zit je voor je het weet weer op je oude gewicht.

Er is een grens
Net zoals het met gewicht is kunnen we dezelfde vergelijking trekken met IT. Op een gegeven moment kan het gewoon niet meer. De data blijft namelijk alleen maar toenemen en groeien. We weten niet meer waar we het moeten laten, hoe we het moeten veiligstellen en als er een calamiteit is hoe we het weer snel terugkrijgen en in welke volgorde bijvoorbeeld.

Aan het begin van het jaar gaat u misschien een paar keer dapper naar de sportschool, maakt wat kilometers op de loopband en verliest een paar kilo, maar het is lastig om de discipline te bewaren. Voor u het weet zitten er toch weer een paar kilo’s aan. Als het probleem niet structureel wordt aangepakt dan zal er weinig veranderen. Het structureel aanpakken van problemen die al jaren aanwezig zijn vraagt ook een andere aanpak. Nieuwe technologieën kunnen hier zeker bij helpen en stellen u als IT-organisatie ook in staat om meer te focussen op waar het primair om zou moeten gaan, het ondersteunen van de business! Of het nu gaat om het echt anders aanpakken van archiveren of het uitbesteden van storage of back-up en DraaS diensten: er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om hier serieuze stappen in te zetten.

Het begint met inzicht
Ook in 2017 willen wij als i³ groep u weer helpen bij uw goede voornemens maar dan wel op een structurele manier. Dit kunnen we doen we op meerdere manieren maar het begint altijd met inzicht. Eigenlijk is dit hetzelfde inzicht als het moment dat we op de weegschaal staan en we er achter komen dat we toch wat teveel oliebollen hebben gegeten.

Door: Mischa Hal (foto), Solution Consultant bij i3 groep