Redactie - 15 januari 2017

Alles wordt grafisch

Een zeer goede gebruikerservaring is essentieel. Medewerkers zijn gewend dat beelden vloeiend gepresenteerd worden en haperingen worden niet langer geaccepteerd. Notebooks zijn voorzien van grafische kaarten die het mogelijk maken om zware grafische applicaties te gebruiken zoals 3D/2D CAD software. Hiermee is het mogelijk om zware grafische toepassingen mobiel te gebruiken, zelfs aan de andere kant van de wereld, terwijl performance, beveiliging e?n optimale gebruikerservaring gewaarborgd zijn.

Het zijn echter niet alleen dit soort zware grafische applicaties waarvoor een grafische kaart noodzakelijk is, ook het operating system (OS) en web-browsers zijn steeds meer afhankelijk van een grafische kaart. Windows 10 en Microsoft Office maken steeds meer gebruik van DirectX, Internet pagina’s bevatten meer WebGL/OpenGL content. In beide voorbeelden is het gebruik van en grafische kaart onontbeerlijk wilt u een goede gebruikerservaring hebben. Een gebruikerservaring die men wel gewend is en ook mag verwachten. Voor desktops en notebooks is het een gemeengoed dat gebruikerservaring gewaarborgd is. Voor virtuele desktops daarentegen was dit in het verleden nog wel eens uitdaging.

Het mag duidelijk zijn dat de wijze waarop we werken dynamisch is. Niet langer betreft het een statisch vastomlijnd concept. Het plaats en device onafhankelijk werken met iedere gewenste applicatie is een vereiste van medewerkers binnen organisaties. Het veilig, efficiënt en eenvoudig samenwerken met mensen binnen en buiten de organisatie staat centraal, uiteraard met een goede gebruikerservaring.

Gebruikerservaring en virtual desktops
Een centrale virtuele desktop met een slechte gebruikerservaring behoort definitief tot het verleden. Concepten zoals Server Based Computing (SBC) en Virtual Desktop Infrastructure (VDI) bieden veel voordelen in flexibiliteit, veiligheid en beheer. Echter de gebruikerservaring liet in het verleden nog wel eens te wensen over. Dit behoort gelukkig tot het verleden. Voldoende CPU, Memory en Disk performance hoeven niet langer de bottleneck te zijn. De grafische beperkingen zijn eveneens, met de introductie van NVIDIA GRID technologie, verwezen tot het verleden. NVIDIA heeft met de GRID-technologie virtualisatie van de Grafische Processing Unit (GPU) geïntroduceerd. Deze virtualisatie technologie is ons allen al langer bekend wanneer het gaat om server resources. Met virtualisatie technieken zoals VMware vSphere, Microsoft Hyper-V en Citrix XenServer zijn we in staat om server resources zoals CPU en memory op een efficiënte wijze in te zetten doordat meerdere virtuele servers gezamenlijk gebruik maken van deze resources. NVIDIA heeft dit nu ook mogelijk gemaakt voor de GPU.

nvidia-grid-alles_wordt_grafisch.png NVIDIA GRID
Met de NVIDIA GRID technologie is het mogelijk om een fysieke server (blade of rackserver) te voorzien van een grafische kaart, een NVIDIA GRID kaart. Deze kaart bevat meerdere fysieke GPU’s. Door gebruik te maken van virtualisatie software kan deze fysieke GPU gelijktijdig door meerdere virtuele machines gebruikt worden. Het aantal machines dat gelijktijdig gebruik maakt van een fysieke GPU is afhankelijk van de configuratie maar kan oplopen tot maximaal 64 gelijktijdige virtuele machines.

GPU’s en Virtuele Desktops
Zowel voor SBC als voor VDI-omgevingen biedt de NVIDIA GRID technologie uitkomst. Met deze technologie is een beperkte gebruikerservaring niet langer noodzakelijk. Door een gevirtualiseerde GPU toe te voegen is een goede gebruikerservaring gewaarborgd. Het toevoegen van grafische acceleratie aan VDI- en SBC-omgevingen is de nieuwe standaard. Wanneer we nu een nieuwe werkplekomgeving ontwerpen voor de komende tijd is het gebruik van grafische kaarten een randvoorwaarde. Niet langer worden GPU’s enkel ingezet voor de zware grafische toepassingen zoals 2D/3D CAD, PLM, BIM en GIS-applicaties. Het Windows 10 OS, Webapplicaties en kantoorautomatisering zoals Office zijn afhankelijk van grafische kaarten.

Om beter samen te werken wordt er steeds meer gebruik gemaakt van voice en video toepassingen, ook binnen virtuele desktop omgevingen. Het gebruik van GPU’s kent ook hierin uiteraard zijn toegevoegde waarde. Ook het samenwerken aan 2D/3D modellen wordt met grafische virtuele desktops gefaciliteerd. Niet langer is het noodzakelijk om modellen te delen met leveranciers of partners, ze kunnen, gebruikmakend van de virtuele desktop infrastructuur samen aan de dezelfde modellen werken. Op deze wijze wordt een hoge mate van efficiëntie voorzien.

Wat zijn de voordelen
Flexibel en veilig! Dat zijn de belangrijkste voordelen bij het gebruik van een virtuele desktop infrastructuur met GPU-acceleratie. Een centrale virtuele desktop voorziet in de de behoefte om overal en altijd toegang te willen hebben tot de werkomgeving. Een omgeving waarin alle functionaliteiten zoals applicaties en data tezamen worden aangeboden. Dit stelt medewerkers in staat om flexibel te werken. De werkplekomgeving is immers altijd beschikbaar en vanaf ieder gewenst device te benaderen. Flexibel in gebruik en in toepassingen wanneer ook grafische applicaties op deze wijze ontsloten worden. Denk ook aan de flexibiliteit wanneer een CAD designer een model gaat renderen. Het rendering proces vindt plaats binnen de virtuele desktop en ondertussen kan op een tweede virtuele desktop gewerkt worden aan een tweede model. In de fysieke wereld zou dit betekenen dat de designer een tweetal notebooks tot zijn beschikking moet krijgen.

Een ander groot voordeel van een centrale virtuele desktop omgeving betreft het feit dat de virtuele desktop zich bevindt daar waar de data is. Of dit nu uw eigen private cloud of wellicht een public cloud betreft is om het even. De virtuele desktop en de data die bewerkt wordt binnen de desktop bevinden zich geografisch op dezelfde locatie. Het inladen van modellen wordt hiermee en stuk sneller. Niet langer is het noodzakelijk om een model eerst te downloaden op een desktop of notebook, te bewerken en vervolgens weer te uploaden naar een centrale locatie. De bestanden verlaten de centrale locatie immers niet meer.

Dit draagt ook bij aan de beveiliging. Het is niet langer noodzakelijk om data op lokale devices op te slaan. Het gevaar op datalekken neemt af en uw Intellectual Property (IP) is beter beschermd. Gegevens worden centraal opgeslagen, synchronisatie is niet langer noodzakelijk, beveiliging en controle is gewaarborgd en alles met een zeer goede gebruikerservaring en tegen lagere kosten. Dat is wat de een virtuele centrale desktop met GPU acceleratie voor u kan betekenen.

NVIDIA GRID en Hewlett Packard Enterprise
NVIDIA en Hewlett Packard Enterprise (HPE) is een goede combinatie. HPE heeft verschillende server modellen die geschikt zijn voor de NVIDIA GRID kaarten. Zowel blade als rackservers kunnen voorzien worden van de nieuwe GRID kaarten zoals de NVIDIA GRID M6, M60 en M10. De M6 betreft een MXM form factor die geschikt is voor blade systemen zoals de HPE ProLiant WS460c Gen9. De M60 en de M10 zijn PCI express form factors geschikt voor rackservers zoals de alom bekende HPE ProLiant DL380 Gen9. Voor zowel de blades als de rackservers geldt dat er respectievelijk 4 en 2 NVIDIA GRID kaarten in een machine passen. Met een tweetal M10 kaarten in een DL 380 Gen9 is het mogelijk maximaal 128 VDI machines gebruik te laten maken van de grafische kaarten. Deze configuratie is uitermate geschikt voor de VDI omgeving van vandaag en morgen.

HPE en NVIDIA werken zeer nauw samen om de GRID kaarten gecertificeerd aan te bieden. Dit is uitermate belangrijk wanneer een volledig gecertificeerde stack noodzakelijk is. In de aviation industry is het een vereiste dat de systemen waarop gewerkt wordt getest en gecertificeerd zijn. Dit is met de combinatie NVIDIA en HPE gewaarborgd. Ook wanneer deze certificering niet voor u geldt, plukt u daar toch de vruchten van. De gehele stack is immers goed getest. De samenwerking in de gehele stack, van hardware tot software is terug te zien in de nauwe samenwerking tussen de verschillende partners. Dit beperkt zich niet enkel tot HPE en NVIDIA. Ook partners zoals Citrix, VMware en ISV’s zoals AutoDesk, SolidWorks, Catia, Siemens, Infor, Bently, Trimble, Google en Adobe zijn betrokken bij de certificering van de gehele stack.

De technologie is er klaar voor, u ook?
De laatste tijd zien we dat het aanbieden van grafische applicaties binnen virtuele desktops niet de enige reden is om virtuele desktops te voorzien van grafische acceleratie. Het Windows OS, standaard kantoorapplicaties en web applicaties kennen eveneens een sterke afhankelijkheid en maken het gebruik van GPU’s noodzakelijk. GPU acceleratie is niet langer een keus, het is de standaard.

Door deze ontwikkelingen en samenwerkingsverbanden is het vanuit technologie-oogpunt geen enkel probleem meer om 2D-/3D-, CAM-/CAD-, PLM-, BIM- en GIS-toepassingen kosteneffectief, veilig en met een goede gebruikerservaring virtueel aan te bieden. Zelfs als de gebruikers aan de andere kant van de wereld zitten. Bedrijven werken tegenwoordig namelijk met grafisch zware applicaties en complexe 2D-/3D-modellen die een betere en snellere productontwikkeling mogelijk maken. Zij passen dit in hun bedrijfsprocessen toe en blijven zo de competitie voor. We zijn in staat een echte high performance flexible workspace te realiseren. Een workspace die voorziet in maximale flexibiliteit, ‘Any app, all data on any device’, met een goede gebruikerservaring waarbij veiligheid gewaarborgd is.

Wilt u met eigen ogen zien wat GPU acceleratie in een virtuele desktop voor u kan betekenen. Of wilt u meer informatie over de mogelijkheden. Maak dan een afspraak voor een bezoek aan ons PQR Experience Center. Wij vertellen u alle ins-and-outs over het toepassen van GPU acceleratie in combinatie met SBC/VDI omgevingen. Uiteraard kunt u deze GPU acceleratie ook ervaren met uw eigen applicaties en bestanden en op deze wijze een PoC uitvoeren zonder de aanschaf van hardware en software. Medewerkers die dagelijks gebruik maken van grafische toepassingen kunnen zelf ervaren hoe dit werkt in een SBC/VDI omgeving.

Door: Jits Langedijk, Solution Architect bij PQR