Wouter Hoeffnagel - 14 januari 2017

Politie krijgt tien teams voor bestrijding cybercrime

De Nederlandse politie gaat zich meer richten op de aanpak van cybercrime. De politie gaat tien nieuwe teams oprichten die zich specifiek gaan bezig houden met het bestrijden van cybercriminaliteit.

Dit zegt korpschef Erik Akkerboom in een interview met NU.nl. Akerboom stelt dat steeds meer criminaliteit naar fraude en cybercriminaliteit verschuift. Het is voor de politie dan ook noodzakelijk de juiste expertise in huis te hebben om deze vormen van criminaliteit te kunnen aanpakken. "De politie moet flexibeler worden", aldus de korpschef tegenover NU.nl. "Ik moet kunnen schuiven met middelen. Dat wil ik graag omdat ik vind dat we moeten inspelen op die beweging."

Preventie en signalering
Elke regionale eenheid krijgt de beschikking over een cyberteam. Dit team krijgt als hoofdtaak het bestrijden van cybercriminaliteit in de brede zin. Hierbij wordt niet alleen gewerkt aan het bestrijden van cybercriminaliteit, maar ook aan preventie en het signaleren van dreigingen. Binnen een aantal eenheden is het nieuwe cyberteam al actief.

De teams bestaan uit minimaal tien rechercheurs die al langer in dienst zij bij de politie. Zij worden ondersteund door digitale specialisten die beschikken over de benodigde IT-kennis. Dit jaar moeten zo’n honderd digitale specialisten worden geworven. Volgend jaar is het doel dit aantal te verdubbelen.