Wouter Hoeffnagel - 13 januari 2017

Social media-accounts van Nederlandse politici gekraakt

Social media-accounts van verschillende Nederlandse politici zijn gekraakt door journalisten van RTL Nieuws. Hiervoor maakte de journalisten gebruik van inloggegevens die bij eerdere datalekken zijn uitgelekt. Doordat de politici deze inloggegevens ook voor hun social media-accounts gebruikten konden deze worden gebruikt om toegang te verkrijgen tot de accounts.

RTL Nieuws meldt onder andere toegang te hebben verkregen tot het Twitter-account van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en het LinkedIn-account van CDA-Kamerlid Pieter Omzigt. Op het account van Van der Staaij plaatsten de journalisten een bericht om hun toegang tot het account aan te tonen. Dit bericht is inmiddels verwijderd van het account. De journalisten hebben naar eigen zeggen ook toegang verkregen tot de Facebook-accounts van een aantal niet nader genoemde Nederlandse politici.

Hierbij is gebruik gemaakt van inloggegevens die zijn uitgelekt via datalekken bij onder andere LinkedIn, Dropbox en Adobe. Hierbij zijn e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden op straat komen te liggen. RTL Nieuws heeft deze wachtwoorden ontsleuteld, waarna het deze gegevens heeft gebruikt om in te loggen op de social media-accounts. Dergelijke aanvallen kunnen worden voorkomen door voor iedere online dienst een uniek wachtwoord te gebruiken, zodat wachtwoorden die onverhoopt uitlekken nooit kunnen worden gebruikt om in te loggen bij andere diensten.