Teams lanceren prototypes voor blockchain toepassingen tijdens Dutch Blockchain Hackathon

Teams lanceren prototypes voor blockchain toepassingen tijdens Dutch Blockchain Hackathon

12-01-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Teams lanceren prototypes voor blockchain toepassingen tijdens Dutch Blockchain Hackathon
(10-01-2017)

Blockchain belooft de grootste IT-revolutie sinds het internet te worden. Tijdens de Dutch Blockchain Hackathon 2017, die op 10, 11 en 12 februari in Groningen wordt georganiseerd, lanceren tientallen teams prototypes voor nieuwe toepassingen op de blockchain waarmee de samenleving en economie slimmer kunnen worden georganiseerd. Prins Constantijn van Oranje-Nassau is als Special Envoy van StartupDelta op vrijdag aanwezig om het startsein te geven. Op de laatste dag zal een internationale expert jury met onder andere Alexander Rinnooy Kan en Lex Hoogduin, in totaal 50.000 euro aan prijzengeld verdelen voor de beste oplossingen.

In The Big Building, Groningen, ook wel het Klein Berlijn van Nederland genoemd, worden in het weekend van 10 tot 12 februari honderden deelnemers gefaciliteerd met razendsnel internet en de nieuwste technologie van partijen als Microsoft, IBM, Ethereum, BigchainDB en Blockchain.com. Ondernemers, software-ontwikkelaars, studenten, creatieven, interface designers en datawizards bundelen op dit gebied de krachten met specialisten van de Nederlandse overheid, toezichthouders, kennisinstellingen en grote bedrijven. De organisatie achter de hackathon stelt dat nooit eerder een dergelijke grootschalige samenwerking rondom de ontwikkelingen van blockchain-technologie heeft plaatsgevonden. Nederland toont zich volgens de betrokken partijen met een dergelijk consortium dan ook wereldwijd in de kopgroep.

Maatschappelijke uitdagingen oplossen
In Nederland zijn zowel de overheid als grote ondernemingen serieus geïnteresseerd in de kansen die Blockchain biedt voor het oplossen van wezenlijke maatschappelijke uitdagingen. Wat als bureaucratie en paarse krokodillen worden uitgeroeid? Of identiteitsfraude de wereld uit wordt geholpen? Wat als we zelf kunnen gaan bepalen waar onze pensioengelden in worden geïnvesteerd, of waar en door wie onze energie wordt opgewekt en geleverd? Kunnen we onze overheidsdiensten aan de internationale gemeenschap aanbieden? Dit zijn relevante vraagstukken in de huidige samenleving en economie waarvoor de blockchain technologie een oplossing lijkt te bieden. Het World Economic Forum plaatst Blockchain in de top zeven van technologieën die de meeste potentie hebben om de wereld radicaal te veranderen.

Tijdens de hackathon werken de teams in één van de vijf tracks:internationaal handelen en ondernemen, toekomstige pensioenketen, energietransitie, digitale identiteit en overheidsdienstverlening. Per track is er een cash prijs van €10.000,- beschikbaar, waarvan € 7.500,- voor de winnaar en €2.500,- voor de runner-up. De track sponsoren zijn: Rijksdienst voor identiteitsgegevens, Kamer van Koophandel, APG, PGGM, ICTU, Energy Academy Europe, Nuon / Vattenfall en de Gasunie. Per track is er plaats voor tien teams (3 tot 8 deelnemers). Deelnemen aan de hackathon is gratis, inclusief eten. Registreren kan via http://blockchainhackathon.eu

Privaat-publieke samenwerking
De hackathon wordt georganiseerd door het Nederlandse bedrijf DutchChain en ondersteund door een unieke samenwerking tussen publieke en private partners. Betrokken private partijen zijn ING, Exact Software, APG, EBPI, 216 Accountants, Deloitte, Microsoft en IBM. Publieke partijen die bij het event betrokken zijn zijn het ministerie van Economische Zaken, Dutch Digital Delta, de Kamer van Koophandel, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland, Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Groningen, Provincies Drenthe en Groningen, Nationale Digicommissaris, Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank). Ook StartupDelta steunt de hackathon.

Inmiddels is ruim anderhalf miljard geïnvesteerd in blockchain bedrijven. Onderzoeken van onder andere Deloitte melden dat ook er de komende jaren wereldwijd vele miljarden in blockchain zullen worden geïnvesteerd. Voor landen en bedrijven die vooroplopen biedt dit kansen op extra groei. Teams die aan de hackathon willen deelnemers kunnen zich gratis registreren via de website van het event.

Terug naar nieuws overzicht