Wouter Hoeffnagel - 05 januari 2017

'Aantal verscheepte PC’s, tablets, ultramobiles en mobiele telefoons blijft stabiel'

Het aantal PC’s, tablets, ultramobiles en mobiele telefoons die in 2017 worden verscheept zal gelijk zijn aan 2016. In totaal worden dit jaar 2,3 miljard apparaten verscheept, voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

Tegen het eind van 2016 waren wereldwijd bijna 7 miljard telefoons, tablets en PC’s in gebruik. Gartner verwacht dat de snelheid waarmee dit aantal groeit dit jaar niet groter zal zijn dan in 2017. In 2018 neemt het aantal verscheepte apparaten weer toe, wat vooral te danken zal zijn aan een kleine toename in het aantal geleverde ultramobiles en mobiele telefoons.

Marktverzadiging en minder innovatie
“De wereldwijde markt stagneert. Het aantal verscheepte mobiele telefoons groeit alleen in opkomende markten in Azië/Pacific. De PC markt bereikt net het laagste punt van zijn krimp”, aldus Ranjit Atwal, onderzoeksdirecteur bij Gartner. Atwal wijst erop dat niet alleen het aantal verscheepte units terugloopt, maar ook de verkoopprijzen stagneren. Dit is vooral te danken aan marktverzadiging en een lager innovatietempo. “Consumenten hebben minder reden te upgraden of traditionele apparaten te kopen. Zij zieken nieuwere ervaringen en toepassingen in opkomende categorieën zoals head mounted displays (HMD’s), virtual personal assistent (VPA) speakers en wearables”, aldus de onderzoeksdirecteur.

Gartner verwacht dat de markt voor PC’s in 2018 een kleine stimulans krijgt doordat rond deze periode veel PC’s aan de einde van hun levensduur zijn. Aantrekkelijke prijzen en functionaliteiten van ultramobiles zorgt echter voor een teruglopende verkoop van PC’s. De markt voor mobiele telefoons profiteert eveneens van een aflopende levensduur van apparaten. Wel merkt Gartner op dat gebruikers in opkomende laden mobiele apparaten vaak als primair apparaat gebruiken en hierdoor eerder geneigd zijn deze apparaten te vervangen dan gebruikers in gevestigde markten.

gartner-verscheepte-apparaten-2016.png