Redactie - 30 december 2016

Top 15 interviews

Top 15 interviews image

De basis voor de verhalen over trends en ontwikkelingen die wij dagelijks publiceren wordt gevormd door de vele gesprekken die we hebben met een grote diversiteit aan spelers in de markt. De interviews met deze vrouwen en mannen zijn dan ook populaire onderwerpen op dit platform. Hieronder de vijftien populairste interviews op Executive People.

Een goede CIO prikt door de trends heen

De vakpers staat bol van trends op IT-gebied. “Maar, laten we af en toe ook even stilstaan bij wat organisaties op dit moment nodig hebben, of waar ze aan toe zijn.” Dat is de boodschap van José de Leeuwe -Wisniewski, interim ICT-directeur. In haar rol heeft ze de afgelopen jaren veel verschillende bedrijven van binnenuit leren kennen. Wat ze daar heeft gezien en nog steeds dagelijks tegenkomt in de praktijk, sluit lang niet altijd naadloos aan bij de 'trends van dit moment'. Ze ziet organisaties worstelen met de manier waarop de verschillende rollen binnen IT ingevuld moeten worden in de praktijk en hoe de rol van de ICT-manager of CIO er uitziet.

‘CIO geeft de digitale maatschappij vorm’

We willen dat de CIO zijn rol in deze digitale society niet alleen ziet als leverancier van technologie, maar als één van de bouwers van die maatschappij. Dit zal één van de centrale thema’s zijn tijdens Gartner Symposium/ITXpo dit jaar. Executive People sprak hierover met Frank Buytendijk en Don Scheibenreif, die samen deel uitmaken van het team dat momenteel de grote keynote aan het schrijven is.

‘Iedere CIO heeft een andere personality’

Dit voorjaar vond in Amsterdam CIO City plaats, het jaarlijkse Europese evenement voor IT Leaders van CIONET. Een bijzonder onderdeel van dit evenement was het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen de CIO-communities van India, China, Rusland, Noord- en Zuid-Amerika en Europa. Hiermee ontstaat een netwerk van 25.000 CIO's. Daarnaast werden de awards voor de Europese CIO van het jaar uitgereikt in drie categorieën, en was de Amerikaanse IT-personality Robin Raskin keynote spreker. Het team van Executive-People sprak in deze reportage met haar, en met de Nederlandse kandidaten voor de titel Europese CIO van het jaar Michel van Hout (Transavia) en Arnoud Klerkx (Sanoma Learning).

'CIO balanceert tussen oude IT en snelle innovatie'

Eind juni vond weer CIO City plaats, dit jaar voor het eerst in Nederland. CIO's uit heel Europa komen naar Amsterdam voor een breed programma, en niet in de laatste plaats om te netwerken. Maar wat houdt ze echt bezig? Executive People sprak hierover met Sabine Everaet, CIO van Coca-Cola Europa.

Michel van Hout, Transavia: Business is IT

De meest toegankelijke, vriendelijke en digitale luchtvaartmaatschappij zijn, dat is de ambitie van Transavia. Deze ambitie is niet te realiseren zonder technologie. Business en IT zijn daarom zo volledig mogelijk geïntegreerd. Executive-People sprak over deze visie met de verantwoordelijke manager, VP ICT Michel van Hout.

Overheid moet verleden niet automatiseren, maar toekomst informatiseren

In weinig landen liggen de kansen voor de overheid, om de toekomst te informatiseren, zo voor het oprapen als in Nederland. Maar de overheid blijft hangen in het automatiseren van het verleden. ‘De overheid is teveel in zichzelf gekeerd en moet, als het mee wil in de digitale transformatie, partner worden van de burger en ondernemingen’, vertelt Pieter Hasselaar, directeur van Bridgehead. Rethinking government vanuit IT om een leiderschapspositie in te kunnen nemen.

‘Digitale transformatie zorgt voor meer flexibiliteit en snelheid’

Door de spectaculaire overname van EMC is Dell een nog prominentere speler geworden op de ICT-markt. Deze overname komt in een tijd dat veel organisaties worstelen met vragen over de digitale transformatie, wat het voor hun bedrijf betekent en vooral, hoe ze er effectief vorm aan kunnen geven. Executive People sprak hierover met Jeannine Peek, Directeur van Dell Nederland.

Barcelona wil ICT-hub van Europa worden

Nederland heeft een sterke handelsrelatie met Barcelona, één van de belangrijkste economische regio’s van Spanje. ICT is een belangrijk speerpunt voor deze stad. Over en weer nemen Nederland en Spanje de zevende plek in op het gebied van import en export en daarnaast is Nederland een van de grootste investeerders in Spanje. Om de handel tussen Nederlandse bedrijven en Barcelona te faciliteren, en vooral ook te stimuleren, is door de Nederlandse overheid het Netherlands Barcelona Support Office (NBSO) in het leven geroepen. Executive People Sprak met Lotte Engels, de nieuwe directeur.

‘Digitale transformatie mag nooit doel op zich zijn’

Jitka Beukenkamp is nu een klein jaar Enterprise Manager Nederland bij VMware. Dat betekent dat zij een negentigtal benoemde accounts uit de grootzakelijke markt onder haar hoede heeft. Voordat ze bij VMware in dienst trad, was ze vooral actief in de outsourcing. Ze werkte achtereenvolgens bij IBM, LogicaCMG(nu CGI), Capgemini, Dell en Microsoft. “Dus ik heb alle grote namen inmiddels wel zo’n beetje gehad”, stelt ze met een vrolijke lach vast.

‘Leverancier moet uitdagingen van de CIO begrijpen’

CIO’s en hun leveranciers hebben vaak een haat-liefde verhouding. Veel leveranciers willen hun oplossing graag onder de aandacht brengen bij de CIO, omdat ze claimen een strategische investering te bieden. Maar is dat ook zo, en heeft het zin altijd met de CIO te willen spreken. En wat is voor de CIO de waarde van contact met de leverancier? Executive People sprak hierover met Johan de Wit, oud-CIO van ING en Associate Partner bij CIONET en Jeroen Kleinhoven, oud-VP Sales bij Gartner en Partner bij CIONET.

“Klantvraag zorgt voor versnelling van de digitale transformatie

Eén van de sectoren die ingrijpend verandert door de digitale transformatie is de wereld van ontwerpers en ingenieurs. Trends als digitaal ontwerpen, real time uitwisseling van gegevens, 3D printing en inzetten van algoritmen om waarde te halen uit data veranderen het werk van de CIO en zijn team radicaal. Executive People sprak daarover met Eric Overvoorde, Corporate Director van Workplace Solutions (en CIO) van Royal HaskoningDHV.

Connectiviteit maakt de digitale transformatie mogelijk

De digitale transformatie is een onderwerp dat enthousiast wordt opgepakt door een breed scala aanbieders. Ook communicatie-leveranciers hebben het thema omarmd. Zo is het voor Orange Business Services één van de pijlers onder de strategie, zo vertelt CEO Thierry Bonhomme, CEO van Orange Business Services, aan Executive-People. Een van de showcases is het afgelopen EK voetbal, waar Orange als hoofdsponsor de connectiviteit heeft geleverd.

Mark Hawkins, CFO Salesforce: “Dit is The age of the customer”

Onlangs was de Amsterdamse RAI het toneel van de Salesforce World Tour. 6.500 mensen hadden zich aangemeld voor de Nederlandse versie van dit evenement, waar ze onder meer luisterden naar de keynote van CFO Mark Hawkins. Eveneens prominent aanwezig was voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes, die vanaf 1 mei als eerste Europeaan deel zal uitmaken van de board van Salesforce. Executive People sprak met Mark Hawkins over zijn werk als CFO bij een dynamisch bedrijf als Salesforce.

Ingrid van Engelshoven: “Maatschappelijke problemen aanpakken met technologie”

Het afgelopen jaar heeft wethouder Ingrid van Engelshoven zich intensief met het thema mobility bezig gehouden. Sinds de vorige editie van het Mobile World Congress is er veel gebeurd. Het belangrijkste resultaat is de afspraak met de GSMA om Mobile 360 in Den Haag te organiseren. Executive-People sprak met haar over de ambities van Den Haag op het gebied van mobility en security.

‘Meer aandacht voor security en privacy bij mobile nodig’

Twee volle dagen liep directeur Ida Haisma van The Hague Security Delta rond op het Mobile World Congress in Barcelona, maar de woorden 'cyber security' en 'privacy' hoorde ze nauwelijks. “Het ging vooral over Internet of Things (IoT) en hoe belangrijk 5G gaat worden.” Volgens Haisma is meer publiek-private samenwerking nodig om de telecomsector veiliger te maken.