Wouter Hoeffnagel - 30 december 2016

5.500 datalekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

Dit jaar zijn bijna 5.500 datalekken door bedrijven en andere organisaties gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP voert momenteel tientallen onderzoeken uit naar aanleiding van deze meldingen.

Dit meldt de AP. Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken ingevoerd. Organisaties die te maken krijgen met een ernstig datalek zijn verplicht dit te melden bij de toezichthouder. In sommige gevallen moet het lek daarnaast worden gemeld bij getroffen personen. De meeste meldingen die in 2016 zijn binnen gekomen zijn afkomstig uit de sectoren sectoren gezondheid & welzijn (onder andere zorgverzekeraars, ziekenhuizen), financiële dienstverlening (onder andere banken, verzekeraars) en openbaar bestuur (onder andere gemeenten).

Verkeerd bezorgde brieven en e-mails
In veel gevallen gaat het om datalekken waarbij gegevens per ongeluk bij iemand anders terecht zijn gekomen dan de bedoeling was. Denk hierbij aan een verkeerd bezorgde brief, een e-mail die naar een verkeerde ontvanger is verstuurd of een klant die in een klantportaal gegevens van een ander kan inzien. Daarnaast wordt ook regelmatig melding gemaakt van verloren USB-sticks of gestolen laptops met persoonsgegevens.

Van de ruim 5.500 meldingen die in 2016 zijn ingediend zijn ruim 4.000 meldingen door de AP onderzocht. In sommige gevallen zijn aanvullende vragen gesteld over het gemelde incident. In enkele tientallen gevallen doet de AP diepgaander onderzoek. Deze onderzoeken lopen nog.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024