Redactie - 27 december 2016

De Wondere Wereld van IT: Overal!

In de laatste column van dit jaar wil ik de lezer vragen even terug te gaan naar het begin van de jaren negentig. Stel je eens voor dat je toen een klein apparaatje kreeg aangeboden van de overheid met de vraag of je dat dag en nacht bij je zou willen dragen. Met dat apparaatje zou je de overheid in staat stellen om je overal 24*7 te volgen en ze de mogelijkheid te bieden om je te kunnen afluisteren. Zou je, in die tijd, dat apparaatje aangenomen hebben? Zou je dat vandaag doen? We hebben dat toen, en tot op de dag van vandaag, en masse gedaan!

Op de afgelopen ICT-media CIO-dag was er een presentatie van William Binney. Een voormalige analist van de NSA. Hij is na 37 jaar trouwe dienst met gewetenswroeging in 2002 vertrokken. Waarom? Omdat de NSA al in 2002 een netwerk had opgezet, in samenwerking met meer dan 80 andere landen, om overal elke mobiele telefoon die er is, te volgen. Nog een keer: de Amerikaanse overheid volgt al sinds 2002 elke mobiele telefoon over de hele wereld. Dus ook die van jou! Daarnaast hebben ze bij al deze landen meerdere punten waarin ze op de vaste netwerken mogen ‘inpluggen’. Gewoon, als ze daar zin in hebben. Even kijken wat je op internet aan het doen bent. O ja, en ze hebben ook toegang tot de data van alle grote bedrijven in de wereld. En nog iets, dat was al in 2002. Wat doen ze allemaal wel niet 15 jaar later?

Dan is de logische vraag: waarom. Je zou denken dat ze dat gedaan hebben om terrorisme te bestrijden. Niets in minder waar. Ze hebben zoveel data, dat ze daar geen terroristen mee kunnen vangen. Sterker nog: er is tot op de dag van vandaag nog geen enkele terroristische aanslag voorkomen met behulp van deze data. De reden waarom de Amerikaanse overheid dit doet, is om controle te krijgen over mensen. En dan met name diegenen die invloed hebben.

De column heeft deze keer niet als doelstelling om een punt te maken, maar om vooral om te waarschuwen. En ja, we kunnen er ook wat aan doen. Te beginnen met het veel vaker uitzetten van je mobiele telefoon. Maar vooral door massaal te gaan klagen. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar!

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning
Reageer via WWvanIT@gmail.com