Wouter Hoeffnagel - 26 december 2016

Privacy First: ‘Uitspraak van Europees Hof maakt algemene telecom-bewaarplicht onrechtmatig’

Een algemene bewaarplicht van telecomgegevens is in strijd met het recht op privacy, oordeelt het Europees Hof van Justitie in een recente uitspraak. Ook verschillende Nederlandse wetsvoorstellen waaronder het nieuwe wetsvoorstel voor de herinvoering van een brede, algemene telecom-bewaarplicht zijn hierdoor bij voorbaat onrechtmatig, stelt Privacy First. De privacyvoorvechter overweegt naar de rechter te stappen om het intrekken van deze wetsvoorstellen af te dwingen.

"Het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie verzet zich tegen een nationale regeling die, ter bestrijding van criminaliteit, voorziet in algemene en ongedifferentieerde bewaring van alle verkeersgegevens en locatiegegevens van alle abonnees en geregistreerde gebruikers betreffende alle elektronische communicatiemiddelen”, citeert Privacy First uit de recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een Zweedse en Britse rechtszaak over dataretentie.

‘Nieuwe wetsvoorstellen zijn onrechtmatig’
Privacy First wijst erop dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie onlangs een nieuw wetsvoorstel heeft ingediend voor de herinvoering van een brede, algemene telecom-bewaarplicht. Daarnaast is een vergelijkbaar wetsvoorstel ingediend voor het bewaren van de kentekens van alle auto’s in Nederland, waarmee reisbewegingen worden vastgelegd. Tot slot bevat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten plannen voor massa-opslag van kabeldata, eventueel met een herinvoering van centrale databanken met vingerafdrukken van Nederlanders, nationale DNA-databanken en nationale registers met financiële transacties.

“Na de huidige uitspraak van het EU Hof is voor het Nederlandse kabinet dan ook maar één conclusie mogelijk: zowel het wetsvoorstel met de nieuwe telecom-bewaarplicht als het wetsvoorstel voor massale kentekenregistratie dienen per direct te worden ingetrokken. Zo niet, dan zal Privacy First dit opnieuw bij de rechter afdwingen. Hetzelfde geldt voor andere wetsvoorstellen waardoor het recht op privacy van onschuldige burgers massaal dreigt te worden geschonden”, schrijft Privacy First op haar website.