Redactie - 25 december 2016

Leerstof verbeteren met behulp van technologie

De technologische ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar hebben een revolutie teweeggebracht over hoe docenten lesgeven, studenten leren en hoe scholen te werk gaan. Devices, zoals tablets en smartphones, hebben samen met innovatieve platformen voor studenten rechtstreeks invloed gehad op de onderwijs- en leerervaring. Uit onderzoek is gebleken dat 75 procent van de scholen medewerkers en studenten aanmoedigt om hun eigen device te gebruiken, wat moet bijdragen aan een betere leeromgeving. Om dit optimaal te laten werken, is een goed wifi-netwerk een vereiste. Onderstaande drie manieren laten zien hoe wifi en nieuwe technologieën, de manier van onderwijzen en leren kunnen personaliseren en de betrokkenheid en samenwerking in de klas kunnen vergroten.

1. Spreek studenten van verschillende niveaus aan
Het is een eeuwenoud probleem van docenten: het tegemoet komen van kinderen van diverse niveaus, in dezelfde klas. Het is een uitdaging om te bepalen wie er achterloopt, wie niks te doen heeft en om al deze studenten op hetzelfde moment te bereiken. Op slimme wijze gebruikmaken van technologische ontwikkelingen kan dit probleem sterk verminderen. Door verschillende, wifi-verbonden, platformen te gebruiken kunnen docenten meer inzicht krijgen. Hierdoor kunnen ze de vaardigheden van de studenten beter beoordelen en gepersonaliseerde leerplannen creëren. Door de technologie wordt het mogelijk voor studenten van verschillende niveaus om te werken met content en een leerplan waar zij enthousiast van worden. Hierdoor blijft de gehele klas betrokken.

2. Toename van samenwerking
Voor wie denkt dat de toename van technologieën en devices in de klas studenten er van weerhoudt om met elkaar te communiceren en samen te werken, heeft ongelijk. Door diverse devices te gebruiken kunnen studenten communiceren, in teams werken en bijdragen leveren aan groepsprojecten. Er worden al verschillende applicaties aangeboden die de communicatieve vaardigheden stimuleren en hen aanmoedigen om, zowel zelfstandig als samen, goed te kunnen werken. Juist door de ontwikkeling en applicaties zijn nu meer mogelijkheden om samen te werken en een betere band te scheppen tussen studenten.

3. Toegang tot leeromgeving
Studenten van vandaag de dag zijn gewend om verschillende soorten content, zoals video’s en applicaties, tot zich te nemen. Met dit in het achterhoofd, is het belangrijk dat scholen de studenten tegemoet komen in deze leerstijl. Om dit effectief te ondersteunen, is de juiste bandbreedte voor de wifi essentieel. Internet biedt een breed scala aan tools, platformen en leerbronnen voor studenten waardoor het gebruikt zou moeten worden om het leerproces te ondersteunen. Beperkte tijd in de klas, bufferen en een slechte toegang tot bronnen kan schadelijk zijn voor het leerproces. Kortom: hoe beter de toegang tot bronnen is, hoe beter de leerervaring.

De kwaliteit van het onderwijs heeft directe invloed op de leerervaring. Docenten hebben nu de mogelijkheid om te profiteren van de nieuwe technologieën en kunnen hun werkwijze hierdoor personaliseren. Daarnaast zorgt het voor minder onderbrekingen tijdens de lessen en kunnen docenten beter binden met studenten, ongeacht hoe snel ze iets oppakken.

Door: Gaby Kroet, Regional Sales Director, Aerohive