Kwaliteitssigaren steeds populairder
23-12-2016 | door: Marco van der Hoeven

Kwaliteitssigaren steeds populairder

Ondanks, of misschien zelfs juist dankzij, het rookbeleid van de overheid is er één onderdeel van de tabaksbranche die groei laat zien: die van de kwalitatief hoogwaardige sigaren. En die komen lang niet alleen meer uit het traditionele productieland Cuba, maar steeds vaker ook uit onverwachte hoek als Nicaragua en de Verenigde Staten. Ondernemer Marco van der Horst exploiteert een succesvolle winkel, èn de Cigar Bus die het hele land door evenementen afgaat.

“Waar al enige tijd voor gevreesd werd is nu toch gebeurd: de tabaksoogst op Cuba is niet goed gelukt”, zegt Marco van der Horst. Dat is echter minder erg dan het lijkt, omdat dit ruimte vrijmaakt voor onverwachte alternatieven die in kwaliteit helemaal niet onderdoen voor de bekende Cubanen. Integendeel, beweert Van der Horst.

Hij is begonnen met een kleine sigarenkiosk in Gouda, die hij ondertussen heeft uitgebouwd tot een van de grootste Primera winkels van Nederland in volume. Ondanks dat het assortiment onder druk staat, van tabak tot drukwerk. “Die producten hebben inderdaad de wind tegen”, zegt hij, “maar alles staat of valt met ondernemerschap. Het kan wel, en door de groei krijgen we weer ruimte om buiten de deur naar nieuwe projecten te zoeken.”

Cigar Bus

Hij is vervolgens met het exclusieve sigarenassortiment naar evenementen gegaan, maar het nadeel was dat dit een forse verhuizing was om iedere keer de stand op te bouwen. “Dat kon slimmer. Daarom heb ik een oude bus omgebouwd tot de Cigar Bus. Zo heb ik alles bij me, en ook andere ondernemers kunnen de Cigar Bus huren om evenementen te bezoeken. Ook de fabrikanten zelf huren de bus in, tot aan het buitenland toe.” Zelf staat hij bij veel luxe evenement, zoals KLM Open, paardenraces en het Dutch IT Society Event. “In de hogere klasse komt de Cigar Bus tot zijn recht, dat waarderen de bezoekers. Én ze waarderen natuurlijke producten.”

Die producten zijn volgens hem een opkomende markt in de tabak. “Roken wordt natuurlijk steeds meer beperkt. Dat biedt echter ook weer kansen, zoals de Cigar Bus met een kwalitatief hoogwaardig aanbod. Want de zogeheten longfillers zijn binnen de sigaren een groeiende markt. Veel mensen stoppen met het roken van sigaretten, en kopen dan voor het weekend een mooie sigaar, en roken die in rust op. Dat zie je steeds meer gebeuren. Daar spelen veel landen op in, die met hele bijzondere producten komen.”

Technologie

Daarom komen er landen op als Nicaragua, Brazilië, Kameroen en de Verenigde Staten. Die gebruiken ook nieuwe technieken die in Cuba niet gebruikt worden. “Dat is een ontwikkeling die je kunt vergelijken met de wijnmarkt. Frankrijk is traditioneel de bekendste markt, maar landen als Australië en Zuid-Afrika komen ondertussen met andere productietechnieken ook tot prachtige wijnen.”

“Technologie speelt daar ook een belangrijke rol in. Waar in Cuba nog traditioneel wordt gewerkt, bijvoorbeeld met een aantal vaste rijpingsdagen van tabaksbladeren, kan dat ook anders. In plaats van een standaard aantal dagen aan te houden, kunnen sensoren aangeven wanneer de fermentatie van de rijpende bladeren optimaal is, bijvoorbeeld op basis van temperatuur. Temperatuur en vochtigheid kunnen tot op de minuut worden bijgehouden. Zo is de kwaliteit van die bladeren altijd optimaal, en is de kwaliteit van die tabak zeker niet minder dan die van Cuba.”

Amerikaanse markt

“De kwaliteit van de Cubaanse sigaren is natuurlijk nog steeds top, maar er zijn ondertussen wat problemen mee. Naast de mislukte oogst merken we ook heel sterk dat de Amerikaanse markt open is gegaan voor Cuba, waardoor veel tabak daarheen gaat. Daardoor worden de alternatieven nog interessanter. Het mooie is dat ze allemaal een ander verhaal hebben, en ze door andere productie- en rijpingsprocessen allemaal een heel eigen smaak hebben.

“Dat is het verhaal dat mensen die stoppen met standaard sigaretten waarderen. Bovendien past het in de trend dat consumenten steeds meer waarde gaan hechten aan natuurlijke en duurzame producten. Sigaren zijn bij uitstek een natuurproduct, er zit niets anders in dan tabaksbladeren. Een handgemaakte sigaar gaat door tweehonderd handen voor hij wordt opgerookt. Daar komt geen machine aan te pas. Alle smaaknuances worden natuurlijk bereikt door rijping, of gebruik van andere tabakken. Er komen geen chemicaliën aan te pas. Dat waarderen mensen, en dat proef je.”

Relatiegeschenk

Juist deze sigaren zitten ook in de lift als relatiegeschenk. “Juist wanneer je liefhebber bent en je krijgt een mooie sigaar van een relatie dan heeft diegene zich ook echt in je verdiept. Wat in Nederland goed verkoopt is de gerijpte Brazil variant, donker en een beetje zoetig. Bij de longfillers zijn de Maduro’s populair, sigaren die een derde rijping hebben gehad. Dat geeft een hele volle, aromatische smaak. Voor de liefhebbers is de grote Robusto nog steeds de bestverkopende sigaar”.

Door: Marco van der Hoeven

Terug naar nieuws overzicht

Tags

leisure