Redactie - 22 december 2016

Tectrade zet betrouwbaar, kostenefficiënt hybride Twin Datacenter op bij foodfabrikant

Tectrade zet betrouwbaar, kostenefficiënt hybride Twin Datacenter op bij foodfabrikant image

Om direct na een calamiteit weer snel operationeel te kunnen zijn met de storage infrastructuur vroeg de IT-infrastructuur, van een grote, internationaal opererende bakkerij-ingrediëntenspecialist, om vernieuwing. Naast de vraag naar een betrouwbare centrale storage oplossing was er ook de behoefte naar verlaging van de kosten. IT-dienstverlener Tectrade beantwoordde al deze vragen met een award-winnende hybride Twin Datacenter oplossing, een geconsolideerde storage infrastructuur op basis van Intel en IBM Powerservers.

Deze aanbieder in de voedselbranche is continu in beweging, waarbij de wens van de winkelier centraal staat in zijn strategie. Inmiddels bestaat het assortiment uit meer dan 2.500 artikelen en verkoopt en distribueert het bedrijf aan afnemers in meer dan 70 landen. De continue beweging geldt niet alleen voor de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van de foodingrediënten, maar ook voor de ondersteunende IT-infrastructuur. Inmiddels is de foodfabrikant al 15 jaar klant bij Tectrade, waarbij 21 productiesites worden ondersteund met de overkoepelende IT-infrastructuur.

Betrouwbaarheid omhoog, kosten omlaag

Acht jaar geleden ontstond al de eerste vraag naar hogere beschikbaarheid van de twee datacenters die gebruik maakten van IBM en Intel technologie. Het alternatief dat werd opgezet, puur gebaseerd op IBM i software, bleek extreem arbeidsintensief, inefficiënt qua kosten en foutgevoelig door het vele handmatige werk dat moest worden uitgevoerd. De IT-afdeling moest dagelijks diverse operaties uitvoeren om alles honderd procent synchroon te houden.

Daarom werd Tectrade gevraagd om één centraal opslagsysteem voor alle gebruikte platforms op te zetten, waarmee de betrouwbaarheid en gebruiksgemak van het beheer zouden worden verbeterd en de kosten naar beneden zouden gaan. Tectrade zette vervolgens een hybride Twin Datacenter op, voor zowel de infrastructuur van de VMware- als de Poweromgeving. Hiermee werd een oplossing met Dell en EMC vervangen, waarbij tegen significant lagere kosten een veel hogere beschikbaarheid en betere performance werd verkregen.

Hybride storage-omgeving

Voor het synchroon houden van de twee locaties en verschillende workloads is het gebruiksvriendelijke IBM Storwize V5000 en V7000 uitgerold. Voor de back-up van de servers is gekozen voor IBM FlashCopy, waarbij de systemen gewoon blijven werken als de dagelijkse back-up wordt gedraaid. De servers creëren samen een hybride oplossing, waarbij ze verbonden worden via een nieuw opgezet Storage Area Network.

Het secundaire datacenter wordt overigens gebruikt voor workloads voor het doen van ontwikkeling, test en acceptatie. Op het moment van een calamiteit worden de workloads uitgezet en kan het secundaire datacenter de workloads overnemen. Voor disaster recovery van de VMware-omgeving is vSphere Site Recovery Manager (SRM) ingezet, waarbij herstel volledig volgens het draaiboek en geautomatiseerd verloopt voor de meest kritische workloads.

Door de nieuwe infrastructuur, het hybride Twin Datacenter, de back-up oplossingen en het scheiden van de storagesystemen kiest de foodfabrikant voor de hoogst mogelijke zekerheid in vergelijking met een storagelaag die volledig gedeeld wordt. De systemen zullen optimaal beschikbaar zijn en de beste prestaties leveren, maar mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan kan de fabrikant aanspraak maken op 24/7 support met Tectrade Power Assist Services.

Voordelen van de vernieuwde omgeving

De eerste voordelen die de fabrikant met het nieuwe hybride Twin Datacenter ervoer, waren het gemak in gebruik en onderhoud van de nieuwe infrastructuur. Ook duurt het back-upproces minuten in plaats van uren, waardoor applicaties zonder enige onderbreking kunnen blijven werken. Bij uitval, door wat voor reden dan ook, kan de opslag van productie binnen enkele minuten overgezet worden naar het secundaire datacenter.

Het bedrijf kan dan in minder dan tien minuten weer operationeel zijn (RTO). Verstoringen op de servers of in het netwerk leiden tot minimaal dataverlies, doordat applicaties vrijwel altijd beschikbaar zijn (RPO). De algehele betrouwbaarheid van de infrastructuur is daarmee verbeterd, maar ook de kosten die verbonden zijn aan licenties en mankracht om de omgeving te beheren, zijn drastisch gedaald.

Door resultaten die Tectrade behaalde met het hybride Twin Datacenter won de IT-dienstverlener de Common Benelux Power Excellence Award 2016 in de categorie Infrastructure & Security. Complete ontzorging is daarbij het hoogst haalbare voor Tectrade, vertelt Ronald van Heek, CCO bij Tectrade: ‘De laatste jaren ligt onze focus op Enterprise Hybride IT. Door deze focus, en onze jarenlange en omvangrijke expertise, zijn we in staat om klanten compleet te ontzorgen voor wat betreft hun IT-infrastructuur.’

Door: Anne van den Berg