Redactie - 15 december 2016

Digitalisering transformeert traditionele branche

Digitalisering transformeert traditionele branche image

CB, voorheen het Centraal Boekhuis, is verantwoordelijk voor de distributie van boe­ken voor alle boekhandels in Nederland en België. Het bedrijf heeft daarin 140 jaar ervaring en biedt ondertussen oplossingen in de vorm van Logistieke diensten, E-commerce logis­tiek, Digitale distributie en Informatie- en communicatiediensten. Meer dan 800 gedreven professionals zetten zich dagelijks in voor hun klanten. De organisatie heeft te maken met een grote hoeveelheid data, die steeds meer groeit dankzij voortschrijdende digitalisering.

De bestaande storage-omgeving liep tegen het einde van de technische levensduur, waardoor het onderhoud steeds duurder werd. Tegelijkertijd naderde de opslag, van de steeds grotere hoeveelheden data, de maximaal beschikbare capaciteit. Daardoor bleef ook de performan­ce achter. Het netto verbruik naderde de twintig TB, wat door de gespiegelde uitvoering verdubbelde tot veertig TB totaal. Dat zou naar verwachting binnen enkele jaren al verdubbelen. Voldoende capaciteit en ruimte voor die groei was de belangrijkste eis van CB.

Expertise

CB is op zoek gegaan naar een geschikte aan­bieder. SLTN Inter Access is bewust als multi vendor-on­derneming opgenomen op de shortlist bij deze RFP. SLTN Inter Access had al een relatie met CB, waar het in het verleden onder meer Unix-systemen en IBM-ser­vers heeft geleverd. Ook detacheerde SLTN Inter Access gespecialiseerd personeel, bijvoorbeeld met databa­se-expertise, bij CB. Omdat CB zeer tevreden was over de relatie is SLTN Inter Access ook voor de storage-RFP uitgenodigd.

Op basis van de eisen van CB adviseerde SLTN om gebruik te maken van storage van HPE, onder meer omdat CB een alternatief wilde zien voor de bestaande leverancier. Bovendien heeft HPE een breed portfolio dat een scala aan mogelijkheden biedt voor de toe­komst. Dankzij de kennis van meerdere leveranciers, en de strategie voor de toekomst, was SLTN Inter Access in staat om een advies op maat te geven.

Kerntaak

Daarbij gaat het om converged systemen, waarbij de systemen en de software niet meer apart worden geleverd. Dankzij appliances, waar die twee in gecombineerd worden, is dat al perfect op elkaar afge­stemd. Bovendien scheelt deze oplossing in beheer.

ICT is niet de kerntaak van CB, dus terugbrengen van de beheerlast is een duidelijk voordeel voor de business. Zo zijn ze minder tijd kwijt aan de technische complexi­teit, maar kunnen de ICT-medewerkers zich richten op de innovatieve applicaties, waarmee zij in hun werk het verschil kunnen maken. Marco Klooster, Manager IT Operations: “Onze eigen systeembeheerders zijn vooral bezig met klantimplementaties en hebben geen tijd meer voor dergelijke infrastructuurprojecten, SLTN heeft ons veel werk uit handen genomen.”

On premise

De oplossing was bewust on premise, op verzoek van CB. Cloudoplossingen zijn wel onderdeel van het gesprek geweest, maar een belangrijke eis van CB was toch dat ze een groot deel van de data in eigen huis wil­de houden. Daar bestaan ook uitgelezen mogelijkheden voor, omdat CB beschikt over diverse panden in Culem­borg die op veilige afstand van elkaar liggen, maar wel verbonden zijn met een snelle glasvezelverbinding. Het was dus eenvoudig om de storage dubbel uit te voeren.

Uiteindelijk is nog niet gekozen voor een volledige con­verged infrastructuur, omdat in tegensteling tot de sto­rage de gewone servers nog niet aan het eind van hun levensduur waren. Wanneer dat over een aantal jaren zover is kan dat echter eenvoudig worden gerealiseerd, door de benodigde componenten alsnog toe te voegen.

Aandachtspunt

Een belangrijk aandachtspunt was het verouderde communicatieprotocol met de servers, dat moest wor­den veranderd. Ook werd vanuit de storage file serving gedaan voor de kantooromgeving. Dat is aangepakt, zodat in de nieuwe omgeving dedicated file servers zijn neergezet. Dat was een bedrijfskritische migratie, omdat de medewerkers ongestoord door moesten kunnen gaan met het werk.

Die migratie is volledig begeleid door de medewerkers van SLTN Inter Access en vanaf het begin is rekening gehouden met de complexiteit van die migratie. Uiteindelijk is het nieuwe systeem in twee maanden neergezet.

Disruptive

Op dit moment werkt CB met een dubbel uitgevoerd HPE 3PAR storage-systeem. Bijzonder hieraan is dat de systemen niet eenvoudig worden gerepliceerd van de ene naar de andere locatie. In deze variant, het Metro Cluster, is alle data continu aanwezig op beide locaties. Bij eventuele uitval van een locatie is het dus niet nodig om op te starten op de andere locatie. Het werk kan dus naadloos doorgaan. Bovendien is dit gunstig voor up­dates en onderhoud, omdat de operaties altijd vanaf één locatie kunnen doorgaan.

Klooster: “CB is een 7 x 24 uurs bedrijf, de 3PAR syste­men zullen de komende 5 jaar niet meer uitgezet kunnen worden. Dat is gelukkig ook niet nodig. Al het beheer is non disruptive. Guarantee reliability is een belangrijk onderdeel van onze IT-strategie. In de internet fulfillment is alleen 100% beschikbaarheid goed genoeg. De 3PAR systemen zijn robuust en betrouwbaar en helpen ons deze ambitie waar te maken. We dachten zelf aan een All Flash Array. SLTN heeft ons ervan overtuigd dat een hybride systeem in onze situatie dezelfde performance zou geven. Uiteindelijk heeft dat veel geld bespaard.”

Hyperconverged

Met de nieuwe oplossing van HP is het groeipad naar de toekomst zeker gesteld. Niet alleen in de richting van converged, maar als hyperconverged aan de orde komt is de infrastructuur er klaar voor. Ook gebruik van Flash-geheugen in de HP-systemen zorgt ervoor dat de performance precies aansluit bij de wensen van CB. In de toekomst zou CB binnen de bestaande oplossing zelfs kunnen kiezen voor All-flash, om de performance nog hoger te maken.

Dit geeft de business de nodige flexibiliteit, ongeacht de manier waarop de markt zich de komende tijd zal ontwik­kelen. De kennis en ervaring bij CB, die SLTN Inter Access al had, kon worden gekoppeld aan de leveran­cier met de toekomstvisie die het beste aansloot bij CB. SLTN Inter Access is zo in staat geweest om uit diverse leveranciers de beste oplossing te leveren. Efficiënt, flexibel en toekomstbestendig. “SLTN en CB hebben een langdurige relatie. SLTN kent onze business en hebben een systeem aangeboden dat precies aansluit op onze behoefte. Geen overbodige functionaliteit, waar we dus ook niet voor betalen.”

Door: redactie

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024