Kenniscentrum helpt gemeenten digitaliseren
09-12-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kenniscentrum helpt gemeenten digitaliseren

Kenniscentrum voor digitalisering Decos maakt bekend een aanbesteding van KING (Kwaliteits Instituut Nederlandse Gemeenten) te hebben gewonnen voor het leveren van webdiensten voor verhuis- en overlijdensberichten. KING gaat de webdiensten aanbieden aan gemeenten, die hierdoor zelf niet meer hoeven te investeren in digitale dienstverlening op dit gebied.

Het project is onderdeel de Digitale Agenda 2020, een initiatief van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en KING om samenwerkingen tussen gemeenten op het gebied van e-dienstverlening te bevorderen. Volgens Paul Veger, CEO van Decos, is hier nog veel winst te halen voor gemeenten.

Eén efficiënte digitale overheid
“Afgelopen jaren hebben gemeenten ieder afzonderlijk geïnvesteerd in webportalen en andere mogelijkheden voor bedrijven en burgers om digitaal met hen te kunnen communiceren. En dat is eigenlijk een beetje gek, want je kan veel beter gezamenlijk als één efficiënte digitale overheid optrekken. Dit project is een stap in die richting. KING geeft gemeenten nu de mogelijkheid om gebruik te maken van door Decos ontwikkelde webdiensten voor e-dienstverlening die aansluiten op hun gemeentelijke processen,” aldus Veger.

KING koos onder andere voor Decos, omdat de vormgeving van geleverde webdiensten ook voor minder digitaal vaardige burgers eenvoudig te gebruiken is. Uit onderzoek van Gfk in opdracht van de overheid blijkt dat veel burgers en bedrijven nog niet van digitale dienstverlening van de overheid gebruik maken. Een goede gebruikerservaring draagt bij aan het succesvol gebruik van dit soort diensten, en zodoende woog dit zwaar. Decos ontwikkelt in het project samen met gebruikers en vraagt continu feedback, wat KING aanspreekt.

Twee webdiensten
Decos gaat twee webdiensten leveren, één voor het verwerken van verhuizingen en één voor het doorgeven van een overlijdensgeval. De webdienst voor verhuisberichten is gericht op inwoners van gemeenten. Het formulier voor overlijdensberichten richt zich op begrafenisondernemingen en wordt aangeboden in een portaal speciaal voor die branche. De webdiensten zijn gebaseerd op JOIN E-Formulieren, een onderdeel van de JOIN suite. De JOIN suite helpt gemeenten hun digitale ambities te realiseren. Rond het einde van het eerste kwartaal van 2017 wil KING de nieuwe digitale dienstverlening live hebben.

Terug naar nieuws overzicht