Reasonnet is geen gewone cloud leverancier
08-12-2016 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

Reasonnet is geen gewone cloud leverancier

De eerste paar maanden was hij vooral bezig met het voeren van gesprekken. Maar nu, na vijf maanden, is Jan Lindeman, de nieuwe Managing Director van Reasonnet, echt bezig met de strategie van het bedrijf.

Lindeman studeerde Natuurkunde in Delft. “Ik begon bij Philips in een technische functie en ben vervolgens bij Sun Microsystems de kant van de commercie opgegaan. Dat ik de IT inging was niet echt een bewuste keuze.” Maar hij voelde zich er wel thuis. Vanaf 2006 werkte hij voor Microsoft. “Eerst in de partnermarketing. Dat was echt een carrièreswitch vergeleken met de salesrol die ik daarvoor had. Daarna werd ik manager van het channel-salesteam en vervolgens heb ik het corporate-accounts-model van Microsoft mee helpen opzetten. De laatste vier jaar was ik verantwoordelijk voor de OEM businessunit.”

Groeimarkt
Toen kwam eind mei de overstap naar Reasonnet, leverancier van clouddiensten voor IT-bedrijven. “Ik wilde werken voor een kleiner bedrijf en meer invloed hebben. Microsoft is geweldig, maar uiteindelijk wordt alles grotendeels in Redmond bepaald. Reasonnet voldoet precies aan de wensen die ik had: een klein bedrijf in een groeimarkt waarbij mijn ervaring met commercie en in het channel van pas komen. Dit bedrijf past perfect bij me.”

Synergie
Na de eerste maanden, die in het teken stonden van het leren kennen van de mensen en de organisatie, is hij nu druk bezig met de strategie. “We hebben op technologiegebied de integratie gezocht met ons zusterbedrijf Sentia Nederland. John den Braber, de CTO van Sentia Nederland, is nu ook onze CTO. Als we bijvoorbeeld door een groot aantal migraties bij nieuwe klanten tijdelijk niet genoeg capaciteit hebben, kunnen zij ondersteunen. Of andersom. We maken nu ook veel meer gebruik van elkaars kennis op het gebied van netwerktechnologie.”

Public Cloud
Eén van de thema’s waar hij mee bezig is, is Public Cloud. Die wil Lindeman omarmen. “Samenwerkingen zoals die met Azure sluiten we natuurlijk met een reden. Ons afzetten tegen Public Cloud is het domste dat we kunnen doen. Ik zie juist kansen met Hybrid of Public Cloud. Uiteindelijk zie ik voor ons een rol waarbij wij onze partners in staat stellen hun applicaties en platformen flexibel uit te rollen, te verplaatsen en te beheren, of die nu op een infrastructuur van ons staan, of ergens anders. Als Public Cloud heel hard gaat moeten we daar klaar voor zijn en er een businessmodel voor hebben.”

In Nederland
“Ik denk dat de situatie heel lang nog hybride blijft, maar je ziet wel dat Public Cloud harder groeit dan Private Cloud”, vervolgt Lindeman. “Amazon Web Services en Azure hebben natuurlijk enorme groeicijfers. Je kunt je als Reasonnet zijnde niet meer alleen onderscheiden met het feit dat je data in Nederland hebt staan, want ook Microsoft heeft een datacenter in Nederland en daar komen er nog twee bij. Maar er zijn natuurlijk applicaties en platformen die geen baat hebben bij Public Cloud-oplossingen. Ook zijn er bedrijven die willen samenwerken met een kleinere en meer persoonlijke partij. En vergeet niet dat wij een hybride cloudoplossing zelf kunnen faciliteren. We hebben nu een Cloud die gebruik maakt van twee datacenterlocaties, één in Delft en één in Amsterdam. Daar tussenin zit een redundant high-end netwerk met uitgangen naar het publieke domein. We zijn nu bezig met een klant op onze Cloud die zijn disaster recovery via Azure wil. Dat kun je ook via ons netwerk ontsluiten.”

Applicatielandschap
De voorganger van Lindeman, Marco Vrijburg, gaf eerder dit jaar in dit magazine aan dat partners zich bij eindgebruikers het beste met het applicatielandschap bezig kunnen houden en dat ze voor de infrastructuur bedrijven als Reasonnet in de arm moeten nemen. Lindeman is het daar volledig mee eens. “Een system integrator als Compello begrijpt het, vind ik, heel goed. Die hebben geen salesmensen meer, alleen nog maar consultants. Voor elk businessprobleem kun je tegenwoordig een specifieke applicatie bouwen. Goede system integrators zijn steeds meer bezig met op maat gemaakte oplossingen voor de eindklant en zij willen op hun beurt weer ontzorgd worden op het vlak van infrastructuur.”

Multi-site
Reasonnet heeft haar multi-site-propositie op het gebied van disaster recovery vernieuwd. “We hebben een multi-site-omgeving waarmee we de zekerheid van een disaster recovery architectuur kunnen bieden voor klanten. Voor mij is dat vanzelfsprekend, onder andere door mijn tijd bij Sun. Maar ik zie dat er veel partners zijn die graag iets met disaster recovery doen maar die de mogelijkheden niet hebben. We gaan dit als een aparte dienst neerzetten, zodat partners via ons een architect in kunnen zetten bij hun klant. Die architect ondersteunt op het gebied van ‘active-active’ en ‘active-standby’ twin-site oplossingen. De eisen, de behoeftes, en de mogelijkheden zijn namelijk voor elk bedrijf anders. Het is niet een kwestie van ‘Doe mij maar disaster recovery’.” 

Nieuwe pay-off
Niet alleen op strategisch vlak is Reasonnet continu bezig om het beste pad te kiezen. Ook qua uitstraling timmert Reasonnet hard aan de weg. Wanneer dit magazine verschijnt is de geheel nieuwe website in de lucht. En er is een nieuwe pay-off: ‘The team right behind your business’. Die woorden zijn niet zomaar gekozen, legt Lindeman uit. “Iedereen bij het bedrijf staat klaar voor onze partners en tegelijkertijd vormen we een team met hen. Met ‘right behind’ bedoelen we dat we complementair zijn aan onze partners: niet in de weg lopen, maar wel volledig ondersteunen. Want we zijn geen gewone hostingpartij of cloudleverancier, we zoeken altijd de samenwerking met partners.”

Knallen
Die slogan is tot stand gekomen na een lange workshop met mensen uit verschillende hoeken van het bedrijf, vertelt Lindeman. “We zijn een technische club en vaak ook best wel bescheiden. Die bescheidenheid komt terug in die pay-off. Maar we zijn ook trots op wat we doen en wat we hebben gepresteerd en dat stralen we nu ook uit. Dat mag ook, want als relatief klein bedrijf van veertig mensen hebben we heel veel neergezet. Nu is het zaak om toegevoegde waarde te blijven leveren. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld PaaS-oplossingen.”
Lindeman is duidelijk enthousiast. Hij heeft veel vertrouwen in het team waarmee hij nu werkt. “We hebben een heel sterke groep mensen die alles in huis heeft om samen met onze partners platformen naar de Reasonnet Cloud te migreren.”

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Cloud