Witold Kepinski - 07 december 2016

Google datacenter Eemshaven kost 600 miljoen euro

Het nieuwe datacenter van Google is in Eemshaven geopend. Deze nieuwe aanvulling op het wereldwijde netwerk van energie-efficiënte datacenters van Google werd geopend na een bouwfase van twee jaar en een totale investering van 600 miljoen euro.

Het datacenter behuist computers waarop de cloud computing-diensten van Google worden gehost en werkt volledig op duurzame energie, aangeleverd door een windpark in het nabijgelegen Delfzijl. Google zal daarnaast groene stroom afnemen van Windpark Krammer in Zeeland, een initiatief van een coöperatie van 4.000 particulieren.

Google heeft 600 miljoen euro geïnvesteerd in het datacenter in Eemshaven. Het is het vierde datacenter van Google in Europa, aldus Joe Kava, vice president Google en verantwoordelijk voor de Google datacenters. Nu het datacenter operationeel is, zal het werk bieden aan 200 mensen in diverse functies, van computertechnici tot bouwkundigen en elektrotechnici en van cateringmedewerkers tot beveiligingspersoneel.

Henk Kamp

Henk Kamp, Minister van Economische Zaken, was bij de opening en meldt in een statement: "De komst van dit Google datacenter naar Nederland verbetert onze ICT-infrastructuur die al van wereldklasse is. Dat Google voor Eemshaven kiest toont bovendien aan dat deze regio internationale ICT- en internetbedrijven veel te bieden heeft, zoals voldoende hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ICT-verbindingen. En Google heeft de regio ook veel te bieden: werkgelegenheid, een coderingsprogramma voor de jeugd en door de bouw van dit datacenter wordt de regio nog aantrekkelijker voor andere internationale ICT- en internetbedrijven."

Digitale vaardigheden

In de keuze van Google om zijn eigen datacenter in de Eemshaven te bouwen speelde de kwaliteit van de lokale infrastructuur een belangrijke rol: de beschikbaarheid van een groot stuk land, een elektriciteitsnetwerk met een hoge capaciteit, de beschikbaarheid van water voor de koeling en snelle glasvezelverbindingen. Een ander voordeel was dat Eemshaven op een centrale locatie in Europa is gelegen en het nabij universiteiten en hogescholen ligt. Google is betrokken bij de regio met initiatieven zoals programmeerles aan scholieren in samenwerking met de Hanze Hogeschool, diverse natuurprojecten en De Digitale Werkplaats, waarmee Google studenten en ondernemers de mogelijkheid biedt om hun digitale vaardigheden te verbeteren aldus Kava: "Met de opening van het datacenter van vandaag vestigt Google zich in Groningen, trekt het lokaal talent aan en laten we zien dat we hier voor de lange termijn aanwezig zijn en ernaar uitzien om deel uit te maken van de lokale gemeenschap."

WK