Redactie - 06 december 2016

Platform ondersteunt logistieke processen in de terminals van Vopak

Vopak, een 400 jaar oude en wereldwijd  opererende tankterminal operator gespecialiseerd in de opslag en overslag van chemie- en olieproducten, heeft vandaag een nieuw Terminal Management Systeem gebouwd en in gebruik genomen. Dit systeem ondersteunt de belangrijkste logistieke kernprocessen van Vopak. Het bedrijf zet hiermee een grote stap in zijn digitale transformatie. 

Het nieuwe Terminal Management Systeem (TMS) draait nu nog alleen in Savannah in de Verenigde Staten, maar wordt de komende tijd wereldwijd uitgerold naar alle terminals van Vopak. Uiteindelijk zullen zowel het order to cash als het arrival to departure proces gebouwd worden op het Outsystems platform, de twee belangrijkste logistieke processen in de terminals van Vopak. De digitale transformatie brengt het bedrijf een aantal belangrijke voordelen:

  • Realtime inzicht – Het nieuwe Terminal Management Systeem is volledig cloud based en werkt vanuit één centrale databank. Hierdoor hebben medewerkers realtime en 24 uur per dag inzicht in de logistieke processen van de terminals vanaf iedere plek ter wereld. Beslissingen kunnen hierdoor met de meest actuele data genomen worden. Dat zorgt voor betere planningsbeslissingen en reduceert veiligheidsrisico’s.
  • Mobiele workforce – Anders dan het oude ERP is het TMS beschikbaar op tablets en smartphones. Werknemers in de terminal hebben hierdoor op de werkvloer direct de beschikking over alle protocollen en procedures, waar ze vroeger de stukken op papier moesten uitdraaien. Bovendien kunnen frontliners nu direct wijzigingen doorvoeren in de systemen. Werkprocessen lopen hierdoor gesmeerd en fouten worden zo voorkomen.
  • Flexibele IT – Het oude ERP-systeem was zeer moeilijk en kostbaar aan te passen. Het kostte vaak maanden voordat een change request van de business was doorgevoerd, vaak was het dan al te laat. Het nieuwe systeem is echter gebouwd op OutSystems, een low-code programmeerplatform waarmee je bijzonder snel applicaties kunt bouwen, beheren en aanpassen. De IT-afdeling kan wijzigingen nu binnen een aantal weken doorvoeren. Het bedrijf kan hierdoor veel sneller op nieuwe situaties en verzoeken van de werkvloer inspelen.
  • Efficiencyslag – Alle voordelen tezamen zorgen voor een grote efficiencyslag binnen het bedrijf. Het werk van werknemers in de terminal kan veiliger en grof geschat 10 tot 25 procent sneller worden uitgevoerd.

“De bouw van dit nieuwe Terminal Management Systeem is onderdeel van een groter IT-transformatieprogramma binnen Vopak. We stappen daarbij af van ons oude ERP-systeem en gaan de business enkel met SaaS- en PaaS-platforms ondersteunen,” zegt Leo Brand, CIO van Vopak. “Voor onze kernprocessen hebben we strategisch gekozen voor het low-code ontwikkelplatform van OutSystems. OutSystems stelt ons in staat zelf maatwerkapplicaties te bouwen, deze als PaaS naar de business te brengen en razendsnel veranderingen door te voeren. Vopak heeft hierdoor echt het vermogen om te innoveren in de kernprocessen van het bedrijf, en daar maak je echt het verschil ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast sluit de flexibiliteit en de mobiliteit aan bij onze IoT-strategie.”

“Vopak is een mooi voorbeeld van de digitale transformatie die zich momenteel bij vrijwel alle grote enterprises wereldwijd afspeelt. Ze stappen daarbij af van on premise systemen, die in de praktijk inflexibel en duur zijn gebleken, en kiezen voor een configureerbare, cloudgebaseerde architectuur. Het low-code ontwikkelplatform van OutSystems helpt enterprises bij deze transformatie door het ontwikkelen, beheren en aanpassen van applicaties verregaand te vereenvoudigen,” aldus Paulo Rosado (foto), CEO van OutSystems.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024