Verandermanagement noodzakelijk voor succesvolle gebruikersacceptatie

04-12-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Verandermanagement noodzakelijk voor succesvolle gebruikersacceptatie

De meest gehoorde klacht bij veranderingen op de werkvloer is dat medewerkers niet met nieuwe tools aan de slag gaan. Tijdens de papierloze vergaderingen komen bijvoorbeeld de notitieblokjes toch weer tevoorschijn. Hierdoor blijft de beloofde meerwaarde van de omslag uit. In een whitepaper van ETTU vindt u 12 praktijkvoorbeelden die aangeven waarom die verandering vaak niet lukt en hoe collega’s wél veranderen.

Veel organisaties willen vaste werkplekken inwisselen voor digitale werkplekken, papierloos vergaderen of over op Zaakgericht Werken. Door werk moderner in te richten, worden medewerkers namelijk een stuk productiever. Collega’s kunnen met digitale werkplekken flexibeler werken en worden beter bereikbaar. Door papier in te wisselen voor geautomatiseerde, digitale processen gaat alles een stuk gestroomlijnder. Dit zijn wel ingrijpende veranderingen die verandering van de bedrijfscultuur vereisen. Er moet namelijk op een totaal andere manier worden (samen)gewerkt ondersteund door nieuwe digitale tools. Denk bijvoorbeeld aan Office 365, SharePoint en Skype voor Bedrijven.

Uit de comfortzone
Deze nieuwe ICT is vooruitgang, zeggen ICT-managers. Maar heeft u ooit medewerkers horen zeggen dat ze graag wilden werken met nieuwe tools? Van zulke werknemers lopen er over het algemeen niet veel rond. Voor de meeste gebruikers is een verandering eng en het haalt ze uit hun comfortzone. Als een veranderproject mislukt omdat het systeem niet wordt gebruikt, ligt dat meestal niet aan de techniek. Het succes van de overstap hangt af van de mate waarin medewerkers gaan werken in de nieuwe omgeving.

Het komt helaas in te veel organisaties voor dat de nieuwe manier van werken van bovenaf wordt opgelegd. Om te zorgen dat een tool echt gebruikt gaat worden, is gedegen verandermanagement nodig. Nieuwe tooling vereist namelijk een verandering in denken, doen en cultuur. Uit meer dan tien jaar ervaring van AMPGgecertificeerde verandermanagers bij verandertrajecten zijn verschillende lessen te trekken. In deze whitepaper van ETTU leest u waarom het vaak mis gaat en hoe u zorgt voor een succesvol adoptietraject.

Terug naar nieuws overzicht