Wouter Hoeffnagel - 03 december 2016

Big data is het snelst groeiende segment van de informatiemanagement softwaremarkt

Big data blijft het snelst groeiende segment van de informatiemanagement softwaremarkt. Naar verwachting neemt de waarde van de markt voor big data-oplossingen en -technologie toe van 1,7 miljard dollar in 2016 naar 9,4 miljard dollar in 2020. In dit jaar is het segment goed voor 10% van de totale waarde van de informatiemanagement softwaremarkt.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ovum. De belangrijkste trends voor 2017 zijn:

  • Machine learning zal in 2017 de grootste disruptor zijn voor big data analytics
  • Van datawetenschap een teamsport maken wordt een top prioriteit
  • IoT use cases zullen real-time streaming analytics naar de voorgrond duwen.
  • De cloud versterkt de Hadoop-Spark "co-opetition."
  • Security en datapreparatie zullen data lake governance stimuleren.

Machine learning zit in steeds meer oplossingen
Achter de schermen is machine learning inmiddels volop aanwezig aangezien het embedded is in allerlei diensten die consumenten veel gebruiken. Daarnaast wordt machine learning in toenemende mate verwerkt in enterprise software en tools voor het integreren en prepareren van data. Machine learning zet enterprises die van datawetenschap een teamsport willen maken onder druk; een belangrijke groeimarkt in 2017 zal die voor oplossingen zijn die samenwerking mogelijk maken, zodat modellen en hypotheses die datawetenschappers maken door het bedrijf worden gedeeld.

Machine learning krijgt volgens Ovum in 2017 opnieuw veel aandacht. Real-time streaming wordt echter de snelst groeiende use case voor big data. Ovum stelt dat een ‘perfecte storm’ real-time streaming heeft getransformeerd van een niche technologie naar een technologie die op brede schaal en in meerdere sectoren aanspreekt. Open source technologie heeft daarnaast de barrières voor zowel technologieleveranciers als klanten verlaagd om in deze markt de stappen. Schaalbare commodity infrastructuur maakt het verwerken van grote hoeveelheid real-time data economische en technisch haalbaar.

Nieuwe use cases
De explosieve groei van bandbreedte en smart-sensor technologie heeft daarnaast nieuwe use cases mogelijk gemaakt. Deze variëren van locatie-gebaseerde marketing tot zorg en veiligheid, intrusion detection en preventief onderhoud. Dit maakt big data interessant voor uiteenlopende sectoren. Big data wordt in de komende 24 maanden naar verwachting steeds vaker afgenomen vanuit de cloud.