BPSolutions vernieuwt netwerkinfrastructuur van Openbare Bibliotheek Amsterdam
30-11-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

BPSolutions vernieuwt netwerkinfrastructuur van Openbare Bibliotheek Amsterdam

Al bijna honderd jaar komen Amsterdammers bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), om kennis op te doen en hun leven te verrijken. De organisatie omvat een centrale bibliotheek en 27 vestigingen met circa 1.500 werkplekken. Deze verzorgen het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. Met bijna vijf miljoen bezoekers is de bibliotheek de meest bezochte culturele instelling in Amsterdam. De hoofdvestiging van de OBA op het Oosterdokseiland trekt dagelijks rond de 5.000 bezoekers.

Na bijna een eeuw is de OBA evenzeer bibliotheek als podium, expositievloer, studio, laboratorium, workshopruimte, leslokaal, lees- en studiezaal: Amsterdams’ grootste platform voor de uitwisseling van kennis, informatie en cultuur. Die positie wil de OBA onder andere versterken door, naast de traditionele bibliotheekfunctie, meer ruimte te maken voor het digitale platform.

Bij de IT-afdeling van de OBA werken negen specialisten. Manager ICT Jos Fotinos: “Het uitgangspunt van de OBA is klanten een volledige, robuuste en veilige digitale dienstverlening bieden.”

De hoofdvestiging van de OBA biedt ook onderdak aan een theater, een radiozender en mediabedrijven. Zij maken gebruik van dezelfde infrastructuur. De capaciteitseisen die aan het netwerk worden gesteld, stijgen dan ook explosief. Dit vraagt om meer ontwikkel- en beheercapaciteit op het gebied van ICT. “Betrouwbaarheid en privacybescherming zijn cruciaal,” zegt Fotinos

Netwerkfunctie essentieel
Voor de dienstverlening is een stabiele en betrouwbare netwerkinfrastructuur essentieel. De locaties hebben geen eigen IT-afdeling en zijn afhankelijk van de netwerkverbinding met de hoofdlocatie. Bij uitval van het netwerk moeten alle activiteiten gestopt worden en vestigingen gesloten. Dit betekent naast verlies aan productietijd ook imagoschade. De dienstverlening vindt steeds meer online plaats en 7×24.

Roel de Haan is infrastructuurarchitect bij de OBA. De Haan: “Het netwerk voldeed niet aan de eisen voor een toekomstgerichte oplossing. Te weinig stabiliteit, te lage prestaties, geen mogelijkheid tot monitoren van het verkeer en – belangrijk – geen ondersteuning voor PoE+.”

De OBA wil een netwerk dat voorbereid is op 10 Gb-technologie en uitgevoerd is met 1 Gb-modules. Voor de hoofdlocatie dienen de switches waar nodig voorzien te zijn van PoE+. De omgeving dient voorzien te zijn van een centrale managementomgeving voor eenvoudig beheer en het voorkomen van reistijd bij kleine aanpassingen.

Oplossing - Management center
Samen met certified business partner BPSolutions ging de OBA in december 2015 op zoek naar de beste oplossing. BPSolutions is erkend adviseur op het gebied van dynamische ICT-infrastructuren, datamanagement en analyses. Het bedrijf leverde en implementeerde een nieuwe netwerkinfrastructuur en zorgde voor de migratie van de bestaande omgeving. Complicerende factor daarbij was dat overgeschakeld moest worden terwijl de bezoekers en medewerkers daar niets van mochten merken. Het verwisselen van de switches gebeurde dan ook vooral ’s avonds en in het weekend.

De Haan: “Voor het netwerk wordt gebruik gemaakt van HPE 5900 switches voor de core, HPE 5130HI switches voor de hoofdlocatie en HPE 5130EI switches voor de overige locaties. De switches voor de hoofdlocatie hebben bovendien als voordeel dat ze beschikken over extra PoE-power.”

Het ging bij het vernieuwen om circa 30 switches op de hoofdlocatie en 27 switches op de vestigingen met in totaal meer dan 2.500 poorten. De Haan: “Voor het managen van de switches kozen we voor HPE Intelligent Management Center. Hiermee kun je bijvoorbeeld eenvoudig een reserve-switch configureren als je snel een defecte switch moet vervangen. Dit zorgt ervoor dat eventuele downtijd tot een minimum beperkt kan blijven.”

Voordeel - Bekend in de markt
Doordat de HPE switches over PoE+ beschikken kan een volgend project – het verbeteren van VoIP-telefonie – snel van start gaan. Door het brede aanbod kan voor iedere situatie de juiste switch worden gekozen: kleinere voor de locaties en PoE+ switches op de hoofdlocatie. Alle switches draaien op hetzelfde OS waardoor ze eenvoudig centraal zijn te managen. Eén van de voordelen die de OBA per se wilde behalen. De OBA kiest het liefst voor oplossingen die zich bewezen hebben en in de markt breed bekend zijn. Jos Fotinos zegt: “We zijn geen ICT-ontwikkelafdeling. Als we mensen nodig hebben dan moeten zij al bekend zijn met onze hard- en software. Dat kan alleen bij spelers met een groot marktaandeel.”

De OBA zet in op groei van zowel de activiteiten als bezoekers. “Een robuust netwerk is essentieel voor al onze activiteiten. We gaan deze levensader verder optimaliseren – denk aan steeds meer wireless devices – en doen dat op een stabiel platform dat ons intensieve netwerkverkeer zonder opstoppingen in goede banen weet te leiden. Dat hebben we nu gerealiseerd,” concludeert Fotinos.

Terug naar nieuws overzicht