Redactie - 23 november 2016

‘Pokémon Go had in de cloud nóg beter gepresteerd’

‘Pokémon Go had in de cloud nóg beter gepresteerd’ image

Het starten met de cloud lijkt soms zo gemakkelijk. “Voor veel bedrijven is het kiezen voor een clouddienst en het integreren ervan in de bestaande infrastructuur echter een behoorlijke drempel”, vertelt Peter Sterk, Solution Architect bij cloudintegrator PQR.

PQR levert en beheert moderne software defined datacenter- en workspaceoplossingen en hybride cloudomgevingen.  Die cloud kan op diverse manieren worden ingericht: intern, publiek of hybride. Veel bedrijven en organisaties hebben echter nog een eigen telecom- of datacenterinfrastructuur en worstelen met de vraag hoe te beginnen met clouddiensten en wat ze met hun huidige infrastructuur moeten doen. De hybride variant ziet PQR het meest en is zeer geschikt voor organisaties die eigen IT-voorzieningen beschikbaar hebben. "Wij adviseren hen om publieke clouddiensten toe te voegen aan hun eigen IT-infrastructuur, opdat het best passende platform wordt gekozen om functionaliteit aan te bieden", zegt Peter Sterk. De krachtigste variant om de business te ondersteunen, is de hybride cloud.

Het gesprek met Sterk vindt plaats in het PQR Experience Center in De Meern. Daar kan hij organisaties laten zien en ervaren hoe bepaalde toepassingen en apparaten in een praktijksituatie kunnen worden gebruikt. Een van de specialisaties van PQR is de werkplek (workspace). In het Experience Center liggen allerlei tablets en smartphones waarop een medewerker zou kunnen werken. Met de diverse devices kan Sterk gebruikers laten ervaren dat het niet uitmaakt waarmee en waar je werkt, omdat de gebruikerservaring identiek is en voelt als een gewone pc. “De toestellen in het Experience Center draaien op apparatuur in de naastgelegen dataruimte, maar dat had ook aan de andere kant van de wereld kunnen zijn”, legt Sterk uit. "Waar de applicaties draaien, maakt niet uit. Wij kunnen erover adviseren, nemen de zorg voor het ontwerp, implementatie en het beheer op ons. De klant hoeft zich slechts druk te maken om de functionaliteit. Daarmee zijn we een verlengstuk van de IT-organisatie van de klant.”

Uitbesteden of niet?

Het gebruik van clouddiensten biedt de mogelijkheid om functionaliteit als een dienst ofwel ‘as-a-Service’ af te nemen van een provider, waarbij de verantwoordelijkheid voor het juist functioneren, de beschikbaarheid en de prestaties worden verlegd naar deze provider. Organisaties hebben daardoor wel de lusten maar niet de lasten van beheer, onderhoud, aanschaf van hardware en licenties die nodig zijn voor het leveren en uitbreiden van de betreffende functionaliteit.

De cloud moet volgens Sterk geen doel op zich zijn, maar een middel. "Het uitbesteden van 'commodity'-diensten naar de cloud zoals mail, kan wel een doel zijn. Juist dergelijke standaarddiensten waarin een IT-afdeling zich niet kan onderscheiden, kunnen beter bij een cloudprovider worden ondergebracht. Op die manier krijgt de IT-afdeling meer ruimte om na te denken hoe IT kan bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen van de organisatie”, stelt Sterk.

Pokémon Go, go cloud

Als voorbeeld noemt Sterk de Pokémon Go app die begin juli werd gelanceerd. Die app was in eerste instantie in slechts enkele landen te gebruiken, maar werd ook in omringende landen in de eerste dagen al extreem veel gedownload en gebruikt. "Nintendo zei de uitbreiding niet sneller te kunnen uitvoeren omdat er onvoldoende backend-servers beschikbaar waren. "Dat is met een cloudsituatie onvoorstelbaar, want dan schaal je gewoon capaciteit bij. En valt de populariteit tegen? Dan zet je weer servers uit. Nintendo had dit kunnen voorkomen door dat soort toepassingen in een cloudomgeving te zetten. Daar zit de kracht van de cloud. De Pokémon Go app had in de cloud nóg beter gepresteerd.”

Cloud is veilig

Een belemmering voor de adoptie van cloud is nog wel de wet- en regelgeving die volgens Sterk schromelijk achterloopt bij de ontwikkeling van de cloud. "Het is door die wet- en regelgeving dat mensen zeggen dat cloud onveilig is. Daar moeten we echt zo snel mogelijk van af." Al neemt het aantal van die discussies steeds verder af. “Het is goed om te beseffen dat de grootste cloudpartijen de hoogste certificeringen ten aanzien van beveiliging hebben en dat het heel moeilijk is om misbruik van een cloud te maken. Bovendien zijn veel taken geautomatiseerd", zegt Sterk. Er zijn ook bedrijven die juist naar een cloudprovider stappen omdat zij een hoger beveiligingsniveau bieden, dan het bedrijf zelf ooit kan garanderen in een eigen datacenter. Zaken als koeling en redundantie zijn bij een cloudprovider vaak beter geregeld.

Ook een wet die voorschrijft dat bepaalde data in Nederland opgeslagen moet worden, botst nog wel eens met een cloudstrategie. Dat betekent dat je het niet meer in Ierland kan opslaan bijvoorbeeld. Om zich juridisch veilig te stellen en vanwege de Meldplicht Datalekken die vanaf 1 januari jl. van kracht is, worden steeds vaker zogenaamde bewerkingsovereenkomsten gesloten. Daarmee verzekert de cloudprovider zwart-op-wit dat de data in de cloud de eigendom en verantwoordelijkheid is van de klant en niet van de provider.

De hybride cloud: build, connect en extend

“Een cloudstrategie hoeft geen ‘alles of niets’ strategie te zijn”, vertelt Sterk. “Door publieke clouddiensten toe te voegen aan een eigen IT-infrastructuur ontstaat een hybride cloudomgeving. PQR gelooft in een hybride cloudstrategie, waarbij het best passende platform wordt gekozen om functionaliteit aan te bieden waarmee een organisatie voorruit kan. We noemen dit ook wel het ‘build, connect, extend’ principe: bouw uw private cloud, maak gebruik van een publieke cloud waar het kan en haal uw voordeel uit de combinatie.” In dit scenario worden publieke diensten ingezet waar de business case dit toelaat. De eigen private cloud voorziet in het geoptimaliseerde platform waar u zelf maximale controle over heeft.

Exit-strategie

De cloud wordt zo een weloverwogen beslissing en dat is belangrijk want een overgang naar de cloud gaat niet van vandaag op morgen, weet Sterk uit ervaring. Dat kan 2 tot 3 jaar duren, afhankelijk van de grootte van de organisatie. Daarom zijn er nog niet zoveel bedrijven die hun productieomgeving helemaal in de cloud hebben. Tegelijkertijd is het goed ook altijd bewust bezig te zijn met een exit-strategie. "Je moet je bedenken wat je doet als een partij niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, bijvoorbeeld als die partij failliet gaat. Hoe krijg je dan je data weg? Hoe afhankelijk ben je straks van die cloudpartij (vendor lock-in)?” Het is goed om je daarvan bewust te zijn, maar dat effect moeten we niet overdrijven, vindt Sterk. In heel veel situaties is namelijk al sprake van een zekere mate van vendor lock-in. “De technologische ontwikkelingen gaan echter zo snel dat je geen keuze maakt voor een lange periode zoals 5 tot 10 jaar. Zo’n situatie kan er met 2 tot 3 jaar compleet anders uitzien.”

Cloud integrator

PQR is in de afgelopen jaren geëvolueerd van een system integrator naar een cloud integrator. Door de stijgende vraag naar hybride cloudoplossingen en de vele ‘as a Service’- diensten, heeft PQR haar dienstenpakket aanzienlijk uitgebreid: Microsoft Azure, disaster recovery as a service, monitoring of back-up as a service zijn geen uitzonderingen meer. De PQR Workspace as a Service is het voorbeeld van een nieuwe dienst, waarbij PQR fungeert als hybride cloud service provider. Medewerkers krijgen toegang tot een portal waarin alle gewenste functionaliteit samenkomt. De portal wordt het centrale toegangspunt van de workspace.

Door: Edwin Feldmann