345.000 Nederlanders werkzaam in de Nederlandse interneteconomie
19-11-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

345.000 Nederlanders werkzaam in de Nederlandse interneteconomie

De digitale economie is goed voor 345.000 banen, wat neer komt op 4,4 procent van de totale werkgelegenheid. Jaarlijks groeit de werkgelegenheid die de Nederlandse interneteconomie oplevert met zeven tot negen procent.

Dat blijkt uit het ‘Dutch Digital Infrastructure 2016 - Enabling the Digital Economy and Society’, dat in opdracht van Equinix en acht andere partijen werd uitgevoerd door Deloitte. De digitale infrastructuur zorgt er daarbij in sterke mate voor dat Nederland als aantrekkelijk vestigingsland gezien wordt. De ‘interneteconomie’, de economie die leunt op de digitale infrastructuur, was het afgelopen jaar goed voor 110 miljard euro. Dat is 7,6 procent van het bruto binnenlands product.

Sterke digitale infrastructuur
De Amsterdam Internet Exchange behoort structureel tot ’s werelds grootste internetknooppunt. Nederland heeft verder een sterke positie op het gebied van hosting- en cloudproviders, en een sterke domeinnamenindustrie. Hierdoor heeft de digitale infrastructuur in Nederland onverminderd een sterke positie in internationaal opzicht, wat internationale bedrijven als voornaamste reden noemen om zich in Nederland te vestigen.

“De economische dynamiek rondom de digitale infrastructuur is vergelijkbaar met die van de fysieke mainports Schiphol en de Rotterdamse haven”, zegt Michiel Steltman, directeur Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL). “Uit eerdere onderzoeken bleek al dat deze sector een belangrijk effect heeft op de economie en kansen biedt voor Nederland. Nu zien we ook het belang binnen een internationale context. Veel buitenlandse partijen kiezen voor ons land als locatie van hun centrale functies als hoofdkantoren en datacenters, en dat brengt directe werkgelegenheid met zich mee”, aldus Steltman.

Equinix
Een van die internationale partijen die zich in Nederland vestigde, is Equinix. Waar Duitsland inzet op groene energie en Engeland op fintech, zou Nederland moeten investeren in digitale infrastructuur, stelt de datacenterdienstverlener. “Door te investeren in wat al goed gaat, blijf je concurreren met andere landen. We doen er goed aan om onze koppositie niet verloren te laten gaan. Noem het de Deltawerken voor Digitaal”, aldus Michiel Eielts (foto), algemeen directeur Benelux van Equinix.

Opvallende cijfers over de interneteconomie:

  • Het internetverkeer in Nederland groeit jaarlijks met 22 procent
  • De markt voor colocatie in datacenters groeit jaarlijks met bijna vijftien procent
  • De hoogste internetsnelheid neemt jaarlijks met 26 procent toe. Zet die trend door, dan is de pieksnelheid in 2025 zo’n zevenhonderd Mbps. Nu is dat 80 Mbps.
  • In de periode 2007-2015 is het aantal webwinkels verzesvoudigd en realiseerde een stijging van ruim 5.000 (2007) naar bijna 30.000 banen (begin 2015).
  • In 2014 waren er al 2000 zogenoemde socialmedia-influencers of bloggers, die via deze nieuwe media hun geld verdienen
  • Dit jaar wordt er 20 miljard euro uitgegeven via online shoppen
  • Afgelopen jaar werd er meer gepind dan met cash betaald
  • De werkgelegenheid in de IT-sector groeide sinds 1995 met 291 procent.
Terug naar nieuws overzicht