Wouter Hoeffnagel - 21 november 2016

Meer dan de helft van de Nederlandse loopt vast in carrière

Een gebrek aan carrièremogelijkheden is voor Nederlandse werknemers in alle sectoren een groot probleem. Om verder te komen in hun loopbaan voelt maar liefst 53 procent van de professionals zich genoodzaakt over te stappen naar een andere werkgever.

Dit blijkt uit onderzoek van wereldwijd adviesbureau Willis Towers Watson. De 'Global Workforce Study', die Willis Towers Watson dit jaar wereldwijd uitvoerde, laat zien dat werkgevers het risico blijven lopen dat ze hun beste mensen aan de concurrentie verliezen. Het ontbreken van doorgroeimogelijkheden is hiervan de belangrijkste oorzaak.

Doodlopende baan
Angel Hoover, Hoofd Talent Management & Organizational Alignment Practice EMEA bij Willis Towers Watson: "Bedrijven krijgen het lastig wanneer zij onvoldoende aandacht hebben voor carrièremanagement. De term 'doodlopende baan' werd vroeger gebruikt voor ongeschoold, laagbetaald werk. Helaas is het tegenwoordig ook steeds vaker van toepassing op hoogopgeleide functies, waarbij werknemers het gevoel hebben slechts beperkt kans te zien vooruit te komen (en financieel succesvoller te worden) binnen hun organisatie.”

Een belangrijk onderdeel van het aantrekken en vasthouden van talent is het actief ondersteunen van mensen bij het bereiken van hun doelstellingen, zodat ze hun carrière naar een hoger niveau kunnen tillen. Als dat niet gebeurt verliezen ambitieuze werknemers hun betrokkenheid en gaan op zoek gaan naar een nieuwe functie. “Dat gebeurt zelfs als andere aspecten van hun werk - zoals beloning, secundaire arbeidsvoorwaarden en de bedrijfscultuur - wel aan hun verwachtingen voldoen”, zegt Hoover.

Interne communicatie
Opvallend is dat volgens een ander recent onderzoek van Willis Towers Watson naar talentmanagement en beloning - de 'Talent Management and Reward Study' - bijna 70 procent van de werkgevers vindt dat zij hun mensen voldoende carrièreontwikkelingsmogelijkheden bieden.

Hoover: "Bedrijven merken dat professioneel carrièremanagement op de lange termijn zorgt voor meer toewijding bij werknemers. Het verschil van opvatting over aanwezige carrièremogelijkheden tussen werknemers en werkgevers kan te maken hebben met een doorgaans gebrekkige interne communicatie over carrièremanagementprogramma's. Vaak zien we dat die communicatie zich onvoldoende richt op groeimogelijkheden, mentorrelaties en ontwikkelingsopdrachten.”