Managers: ‘Mijn bedrijf bestaat over vijf jaar niet meer door digitale ontwrichting’

16-11-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Managers: ‘Mijn bedrijf bestaat over vijf jaar niet meer door digitale ontwrichting’

Meer dan de helft van alle managers (52 procent) zegt dat hun organisaties door digitale ontwrichting tegen 2021 niet meer in hun huidige vorm zullen bestaan. Terwijl 98 procent van de ondervraagden aangeeft dat hun organisatie de negatieve gevolgen van digitalisering al voelt, geeft 92 procent ook aan dat er nog grote stappen gemaakt moeten worden om te kunnen gedijen in een digitale wereld. Zo’n 75 procent van de ondervraagden denkt dat hun sector over vijf jaar fundamenteel is veranderd.

Dit blijkt uit een wereldwijde studie van Fujitsu naar de gevolgen van de digitalisering op de bestaande organisaties. De top van het management geeft in bijna de helft van de gevallen (45 procent) de aanzet om te reageren op de digitale ontwrichting. Slechts 12 procent van alle senior managers ziet het eigen bedrijf als leider in de digitalisering. Tegelijkertijd zijn is 45 procent van de managers van mening dat starters en organisaties buiten hun sector de leiders zijn. Hoewel bedrijfsleiders ingrijpende veranderingen verwachten in de komende jaren, gelooft 72 procent dat digitalisering uitstekende kansen biedt.

Digitalisering zorgt voor een transformatie
Duncan Tait (foto), SEVP en hoofd EMEIA bij Fujitsu, zegt: “De digitalisering transformeert bedrijfsmodellen en inkomstenstromen, activiteiten en processen, klantenrelaties en service en meer. Maar juist dat potentieel leidt tot bezorgdheid. Het feit dat een derde van alle managers liever niet te maken heeft met de gevolgen van de digitale ontwrichting is zorgelijk, zeker omdat het ook veel voordelen kan bieden. We analyseerden de aanpak en mening van IT-besluitvormers op het vlak van digitale transformatie in vergelijking met twee jaar geleden. Bedrijfsleiders zijn zelfverzekerd en hebben de nodige kennis om niet alleen 'bij te blijven', maar ook om de concurrentie achter zich te laten en sneller een digitale transformatie door te maken.”

Als het gaat over wat nodig is om te kunnen groeien in een digitale wereld, geeft bijna 72 procent van de bedrijfsleiders aan dat ze strategischer zouden moeten samenwerken met andere organisaties. “De mogelijkheid om kennis, ideeën en hulpbronnen te kunnen delen met een partner die begrijpt wat nodig is om te blijven groeien in een digitale wereld is een essentieel element waarvan bedrijfsleiders weten dat het hen zal helpen door deze overgangsperiode en per definitie moeilijke tijd te komen. Als alle belanghebbenden samenwerken, zullen bedrijven niet ten onder gaan aan de digitalisering”, aldus Tait.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie