Wouter Hoeffnagel - 09 november 2016

Nieuw Nederlands datacenter geopend voor wetenschappelijk onderzoek

SURFsara opent een nieuw datacenter om zeker te stellen dat het wetenschappelijk onderzoek in Nederland zich kan meten met de wereldtop. Het nieuwe datacenter biedt groeimogelijkheden voor rekenkracht en data opslagcapaciteit.

Het nieuwe datacenter is geopend in de Amsterdam Data Tower. Met een toekomstige opslagcapaciteit van een exabyte - 1 miljoen terabyte - kan Nederland toetreden tot de exa-scale league, de Champions League voor wetenschappelijk onderzoek. “Het is een race tussen verschillende landen waarbij het uiteindelijk gaat om toponderzoek, publicaties, Nobelprijzen en de concurrentiekracht van je economie. Dit gaat straks het verschil maken”, stellen CEO prof. dr. Anwar Osseyran en de CTO dr. Axel Berg van SURFsara.

Waarheidsgetrouwere simulaties uitvoeren
Om wetenschappelijk te concurreren willen onderzoekers steeds nauwkeuriger en waarheidsgetrouwere simulaties uitvoeren. Dat onderzoek vergt steeds meer rekenkracht, bijvoorbeeld voor het simuleren van klimaatverandering of duurzame energieopwekking, het meten van zeestromen of het in kaart brengen van het heelal. Ook komen er steeds meer big data binnen uit bevolkings-, gezondheids- en andere onderzoeken en uit apparaten en sensoren gelinkt aan het Internet of Things (IoT). Die data vereisen een enorme opslagcapaciteit en een hightech ICT-infrastructuur, waardoor wetenschappers en onderzoekers via de cloud kunnen werken.

Het nieuwe datacenter, met daarin ook de nationale supercomputer Cartesius, heeft de vergelijkbare opslagcapaciteit en rekenkracht van zo'n 10.000 moderne pc's. Het slaat momenteel zo'n 100 petabyte - 1 miljoen gigabyte - aan data op, maar de ambitie is om die capaciteit de komende tijd fors uit te breiden. “De dataopslag in Nederland wordt elk jaar anderhalf keer zo groot. Daar is dit datacenter op berekend”, aldus Osseyran en Berg. “Hierdoor zijn wij klaar voor het Nederlands wetenschappelijk onderzoek van de toekomst.”

SURFsara
SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland, waarbij universiteiten, middelbaar- en hoger onderwijs, onderzoeksinstellingen en andere instituten zijn aangesloten. SURFsara levert computer- en datadiensten zoals Big Data Services en High Performance Computing. Zo wordt onder meer data opgeslagen van de Large Hadron Collider van CERN in Genève en de LOFAR telescoop. Het Meertens Instituut gebruikt het datacenter om anderhalf miljoen tweets per dag op te slaan en te analyseren voor taalonderzoek. Verder speelt SURFsara een belangrijke rol in de ondersteuning van hersenonderzoek, de verbetering van zonnecellen via nanotechnologie en het digitale HealthSuit, waarmee Philips via sensoren allerlei gezondheidsdata verzamelt.

De hoeveelheid servers produceert enorm veel warmte. Die warmte wordt op duurzame wijze afgevoerd naar grondwaterlagen en zowel voor koeling als verwarming in de winter gebruikt. Daardoor is de milieubelasting minimaal.