The Next View komt met IoT Starterskit

07-11-2016 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

The Next View komt met IoT Starterskit

The Next View is opgericht in 2009. Het doel was duidelijk, met behulp van SAP gebruiksvriendelijke oplossingen bij klanten realiseren. Nu komt het bedrijf met een bijzonder koffertje. Oscar Mulders, managing partner, en Ronald Lanjouw, partner en business development executive, vertellen erover.

The Internet of Things is een trend waar The Next View sterk in gelooft en op inzet. Op het kruisvlak van IoT en Big Data doen ze dat met een bijzonder koffertje: de IoT Starterskit. Lanjouw: “Je moet het een beetje vergelijken met de installatiebox van Ziggo. We hebben een fysiek koffertje en dat laten we bij klanten achter. In die koffer zit een LoRa Gateway, met een dekking van vijf kilometer. Daarnaast zitten er vier generieke sensoren in die twaalf parameters meten, zoals temperatuur, snelheid, versnelling en geo-locatie. De sensoren praten via de gateway met het SAP Hana Cloud Platform. Op dat platform hebben we een geografische interface gemaakt om te laten zien waar die sensoren zijn en welke informatie ze geven.”

Laagdrempelig

De mogelijkheden zijn groot, zegt Lanjouw. “Ten eerste maken we Internet of Things laagdrempelig. Ik wil weg van de gesprekken met klanten waarin ze zeggen dat IoT zo groot en complex is. Hiermee kunnen ze binnen vijf minuten aan de slag. Maar het interessante voor klanten is dat ze hun eigen sensoren toe kunnen voegen. Daarnaast is allerlei openbare data die erbij gehaald kan worden. De informatie uit de sensoren en de openbare bronnen brengen wij bij elkaar in een datamodel, en daar kun je informatie uit halen waarmee je veel eerder ziet dat, bijvoorbeeld, een machine aan vervanging toe is. Een werktuigbouwkundige weet bijvoorbeeld dat je een motor in een ideale situatie niet zou moeten controleren na een vaststaand aantal uren, maar wanneer een as een millimeter gaat slingeren. Als je dat soort gegevens kunt meten dan ben je echt bezig om je bedrijfsvoering efficiënter te maken door middel van data.”

Toegevoegde waarde

Dat levert volgens Lanjouw heel andere gesprekken op met klanten. “Het gaat niet over wat een bepaalde sensor precies doet, want dat vinden we niet zo interessant. We hebben het er nu over wat je met de sensoren gaat doen en hoe je waarde uit de informatie haalt. Daar worden wij wel warm van.”

Duidelijker maken

The Next View groeit als kool. Het bedrijf heeft inmiddels 35 medewerkers en won tussen 2013 en 2015 drie keer op rij een FD Gazelle. The Next View heeft kantoren in Den Bosch en Amsterdam. De focus ligt op de thema’s Big Data, security en ‘cloud en apps’. Lanjouw: “We proberen dingen duidelijker en eenvoudiger te maken voor eindklanten. Dashboards met data zijn bijvoorbeeld vaak veel te complex. Wij zorgen dan voor een dashboard waarop je echt met één blik ziet of het goed of slecht gaat.”

Mulders: “Wij leveren veel maatwerk, waarbij we gebruik maken van de mogelijkheden die SAP biedt. Dat doen we vaak voor grote organisatie, van Rabobank tot Enexis en van Achmea tot De Belastingdienst. Maar omdat SAP steeds toepasbaarder wordt in het MKB, hebben wij daar ook steeds meer mooie projecten.”

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Cloud