Wouter Hoeffnagel - 04 november 2016

Russische overheid wil af van Microsoft software

De Russische overheid wil niet langer software van Microsoft gebruiken. Op termijn moeten alle overheidsinstanties overstappen op Russische software. De eerste locatie waar deze wijziging doorgevoerd wordt is de gemeente Moskou. Ook zou Rusland LinkedIn, dat door Microsoft wordt overgenomen, inmiddels in hebben geblokkeerd.

Dit meldt een een anonieme official die werkzaam is bij een Amerikaanse inlichtingendienst tegenover NBC News. De bron stelt dat de Russische president Vladimir Poetin de Russen wil overtuigen dat Microsoft samenzweert met de Amerikaanse overheid. De actie zou nu gericht zijn op Microsoft aangezien dit het grootste Amerikaanse IT-bedrijf is dat actief is in Rusland.

LinkedIn
Ook LinkedIn wordt aangepakt door de Russische overheid. Er zouden al maatregelen zijn getroffen om de dienst te gaan blokkeren. Microsoft wil dit zakelijke sociale netwerk overnemen voor 26 miljard dollar. De overname moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders. LinkedIn heeft tot 10 november de tijd om de blokkade aan te vechten.

Microsoft ontkent in een reactie aan NBC News te spioneren voor welke overheid dan ook. “Wij bespioneren niemand. Wij werken niet samen met overheden om andere te bespioneren en zouden dit ook nooit doen”, zegt Dominic Carr van Microsoft. Ook wijst Carr erop dat overheden de broncode van Microsoft software kunnen controleren om zeker te stellen dat de producten veilig zijn.