Redactie - 28 oktober 2016

Skype krijgt boete voor niet meewerken aan Belgisch gerechtelijk onderzoek

De correctionele rechtbank van het Belgische Mechelen heeft softwarebedrijf Skype schuldig bevonden aan weigering tot medewerking in een gerechtelijk dossier. Het bedrijf krijgt daarom een boete opgelegd van 30.000 euro.

Skype zou geen informatie over gevoerde gesprekken tussen gebruikers hebben willen verstrekken, maar volgens het bedrijf is dat technisch onmogelijk. De software-aanbieder meende ook dat de strafvordering onontvankelijk is omdat het bedrijf met hoofdzetel in Luxemburg niet gebonden is aan de Belgische wetgeving. Daar oordeelde de rechtbank anders over.

Gedeeltelijke medewerking
In september 2012 kreeg Skype de vraag om in het kader van een gerechtelijk dossier gegevens te verstrekken omtrent de gesprekken tussen twee gebruikers. Het bedrijf ging daar gedeeltelijk mee akkoord en leverde informatie over e-mailadressen, voorgeschiedenis van de gebruikers, accountgegevens en IP-adressen.

Skype gaf echter geen info over de inhoud van de gesprekken, iets wat volgens hen technisch niet mogelijk is in livegesprekken. De onderzoeksrechter die het andere gerechtelijke dossier beheerde, vond de verstrekte info ontoereikend en verzocht een proces verbaal te laten opmaken voor weigering tot medewerking in een gerechtelijk dossier.

'Geen operator'
Volgens het openbaar ministerie is Skype gebonden aan de telecomwetgeving die stelt dat telecomoperatoren of verstrekkers van communicatiedienstverlening hun medewerking moeten verlenen aan Belgische opsporingsinstanties indien in het kader van een gerechtelijk onderzoek bepaalde informatie wordt opgevraagd. Skype zelf meent dat het niet gebonden is aan die wetgeving, aangezien het bedrijf geen operator of dienstverlener is, maar slechts een aanbieder van bepaalde software. De rechtbank gaat niet mee in deze stelling.

"Beklaagde heeft er bewust voor gekozen om op de Belgische markt actief te zijn en inkomsten te putten uit haar aanwezigheid op de markt. Het was duidelijk dat er geen bereidheid was om mee te werken met het gerechtelijk onderzoek. Skype was een verstrekker van een communicatiedienst ten tijde van de feiten, over een eigen netwerk beschikken is niet noodzakelijk om onder de wetgeving te vallen", luidt het in het vonnis.

In samenwerking met Datanews