Wouter Hoeffnagel - 28 oktober 2016

IT Operations Analytics is de glazen bol van IT

Voorspellen van gedrag is normaal gesproken niet aan de orde van de dag en wordt al snel als saai gezien. Toch zijn er een aantal zaken waarbij het voorspellen van bepaalde situaties veel kan opleveren. Denk daarbij aan IT-performance en het gedrag van de IT-omgeving.  

Afhankelijk van IT
Steeds vaker zijn organisaties afhankelijk van IT. De afhankelijkheid van IT is zelfs zo groot dat een falen vaak direct zware financiële en publicitaire gevolgen heeft. Denk maar eens aan een webshop waarbij de bestelpagina niet of te traag laadt, of een CRM-systeem dat een middag uitvalt na een update, of een virtuele werkplek die ineens niet meer beschikbaar is. Iedereen kent de frustraties van slecht werkende IT en de kosten die ermee gemoeid zijn. Maar wat als u met de huidige technologie en kennis kunt voorspellen óf en wanneer IT-problemen optreden? Dit kan en we noemen het IT Operations Analytics (ITOA). 

Data verzamelen
In het kort komt ITOA neer op het bijeen brengen van zoveel mogelijk databronnen. Dit kan interne data zijn, bijvoorbeeld al het IT-verkeer en de performance van applicaties, maar ook externe data, zoals informatie van social media of gegevens over het weer. Computeralgoritmen ontdekken in deze data relaties en structuren, op basis waarvan nauwgezette voorspellingen gedaan kunnen worden over het gedrag van de IT-keten. Je kunt het goed vergelijken met een auto. Als de olie ververst moet worden gaat normaal gesproken een lampje branden. Bij ITOA worden echter alle boardcomputer processen in de auto tegelijkertijd gemonitord, zoals het rijgedrag, het brandstofverbruik, het wegoppervlak en de bandenspanning. In plaats van een waarschuwing als de banden zacht zijn, word je eerder al geïnformeerd dat ze waarschijnlijk zeer binnenkort zacht zullen worden, gebaseerd op jouw rijgeschiedenis en een klein gaatje dat in de laatste paar dagen is geconstateerd. Kortom: ITOA stelt ons in staat om te voorspellen en dus preventief te handelen. Hieronder volgen vier redenen waarom voorspellen zo belangrijk is: 

  • Betere beschikbaarheid…
    ‘Always on’ is in de huidige economie een eis, uitval heeft vaak grote gevolgen. Het is daarom van groot belang inzicht te creëren in de risico’s die downtime kunnen veroorzaken en hier preventief maatregelen op te kunnen treffen. De trein moet kunnen blijven rijden, ook wanneer onderhoud wordt gepleegd, aanpassingen worden gedaan of andere variabelen veranderen. Dat is geen sinecure: IT Operations Analytics maakt dit mogelijk, doordat het effect van elke aanpassing in de omgeving vooraf in kaart wordt gebracht. 
  • Betere performance…
    Maar ‘always on’ is niet het enige, de organisatie moet ook sneller veranderen, haar capaciteit vergroten en verder vooruit kijken om incidenten te voorkomen. Met voorspellende analyses kunnen performancedalingen worden voorkomen. De optimale IT-omgeving realiseert constant hoge prestaties, zonder diepe dalen. Door ITOA wordt de performance tot in detail meetbaar en zelfs voorspelbaar. Meer inzicht betekent ook meer duidelijkheid over de prestaties van afzonderlijke onderdelen binnen de IT-keten. 
  • Een wendbare organisatie…
    Als IT stabiel is en een goed performanceniveau kan garanderen, ontstaat meer ademruimte om te innoveren en zo aan te haken bij nieuwe ontwikkelingen in IT en business. Dit is een effect dat zichzelf versterkt: de IT-afdeling leert de werking van technische componenten en de integratie in de totale omgeving steeds beter kennen, waardoor innovaties effectiever kunnen worden ingepast en de IT-afdeling sneller kan meebewegen met nieuwe ontwikkelingen.
  • De organisatie wordt veiliger…
    Door het gedrag van eindgebruikers op applicatie- en werkplekniveau te monitoren en alle wijzigingen in het IT-landschap te registreren, wordt bijgedragen aan de veiligheid van de IT-omgeving. Bij incidenten kan worden teruggehaald waar het misging, welke wijzigingen daaraan vooraf gingen en welke resources daarvoor gebruikt zijn. Het systeem herkent patronen en kan zo in volgende situaties aangeven welke wijzigingen risicovol zijn. Door verschillende databronnen te combineren ontstaat een nog completere view: welke gedragingen van eindgebruikers gingen vooraf aan de security breach? Waren er abnormaliteiten in het websitebezoek? Kunnen we in de verschillende logfiles aan zien komen of een buitenstaander binnen probeert te dringen? Door dit soort vragen te stellen en de uitkomsten aan elkaar te verbinden, kan een preventief securitybeleid worden ingericht. 

Kortom: met ITOA kan de IT-afdeling een betere en constantere performance realiseren, de organisatie wendbaarder inrichten, ‘always on’ realiseren, kostenefficiënt IT-investeringen doen en de organisatie verstevigen op het gebied van IT-security. ITOA zal de komende jaren dan ook steeds meer voet aan de grond krijgen, als toevoeging op de huidige Application Performance Management (APM) processen. 

Ymor heeft een whitepaper geschreven over ITOA en hoe dit kan bijdragen aan betere bedrijfsresultaten. Het whitepaper ‘ITOA – van achteruitkijkspiegel naar glazen bol’ is hier te downloaden.  

Door: Ymor