Peter Bodifee aan het woord

27-10-2016

Peter Bodifee aan het woord

ProRail staat aan de vooravond van een aanzienlijk verandertraject: het informatiesysteem voor de verkeersleiding van treinen in Nederland moet gemigreerd worden. Van een OpenVMS omgeving naar een op LINUX gebaseerd infrastructuurplatform. Uiterlijk in 2020 moet dat gerealiseerd zijn, terwijl de ‘winkel open blijft’. Een operatie die bij ProRail vergeleken wordt met een harttransplantatie waarna de patiënt de volgende dag weer een marathon moet lopen. Bij ProRail werd de behoefte aan een goede technische referentiearchitectuur al eerder onderkend, de druk dat ook te realiseren was destijds echter niet hoog.


Bauhaus was al langer met ProRail in gesprek over dit onderwerp. Toen het echt moest gaan gebeuren, werd het wel even spannend. Hoe pak je dit aan? Ik ben raadgevend Enterprise Architect en woon al acht jaar in Vancouver. In het eerste gesprek met Bauhaus bleek al heel snel dat mijn expertise goed gebruikt kon worden in dit verandertraject. Initieel zou er veel overleg nodig zijn, dus ik kwam een aantal maanden naar Nederland. Vancouver lijkt dan ver weg, maar dat is allemaal relatief. Ik werd door Bauhaus medewerkers snel maximaal ondersteund bij mijn opdracht. En het warme onthaal heeft mij persoonlijk geholpen, inclusief de Bauhaus avonden en het jaarlijkse weekenduitje!

Bij ProRail bleek een schat aan kennis aanwezig te zijn. Het niet goed ontsluiten daarvan was echter een struikelblok voor een effectieve samenwerking. Onze aanpak resulteerde er al snel in dat de groep in goed overleg concreet na kon denken. Ook over onderwerpen waar al jaren omheen gedraaid werd. Het vastleggen van kennis in een semantische wiki maakt het leven snel aangenamer. De meeste architecten en ontwerpers vinden het maken van uitgebreide documentatie namelijk niet bepaald het leukste onderdeel van hun werk.  Het enthousiasme over de vooruitgang is erg aanstekelijk, dat is ook de CIO niet ontgaan. Omdat het werk er ook toe doet, is de voldoening van deze - niet makkelijke - klus enorm!

Ing. Peter Bodifee
Raadgevend Enterprise Architect

Terug naar nieuws overzicht