Wouter Hoeffnagel - 26 oktober 2016

Privacyorganisaties vragen openheid over scannen van e-mails door Yahoo

Verschillende Amerikaanse privacywaakhonden en burgerrechtenorganisaties roepen de Amerikaanse overheid op meer openheid te geven over het scannen van e-mailverkeer door Yahoo. Dit verzoek doen de organisaties in een open brief (pdf) die zij gestuurd hebben naar James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Yahoo ligt al enige tijd onder vuur nadat berichten naar buiten kwamen dat het bedrijf het e-mailverkeer van al haar klanten in opdracht van Amerikaanse inlichtingendiensten heeft gescand. Hierbij zou zijn gezocht naar een bepaalde reeks karakters, al is niet duidelijk waar deze voor staan. Yahoo noemde de berichtgeving eerder al misleidend, maar geeft weinig duidelijkheid over het incident. Het bedrijf stuurde onlangs zelf ook al een brief naar Clapper met het verzoek meer openheid te geven.

Opnieuw een open brief
Nu sturen dus ook Amerikaanse privacyorganisaties en burgerrechtenbewegingen een open brief naar Clapper met het verzoek meer openheid te geven. De organisaties willen onder andere weten:

  • of Yahoo inderdaad het e-mailverkeer van klanten heeft gescand;
  • of dit is gebeurd in opdracht van de Amerikaanse overheid;
  • hoe de Amerikaanse overheid een dergelijke privacyschending rechtvaardigt;
  • of de inhoud van individuele e-mailberichten tijdens het scannen is bekeken;
  • op welke karakters het e-mailverkeer is gefilterd;
  • wanneer de surveillance precies heeft plaatsgevonden.

De brief is ondertekend door een groot aantal organisaties, waaronder Amnesty International, de Electronic Frontier Foundation, Free Press en Human Rights Watch.